Courgette is bij velen favoriet in de zomer, maar kan soms ernstige vergiftiging veroorzaken. Laten we eens kijken hoe we dit kunnen voorkomen.
Cucurbitacines zijn organische verbindingen die van nature voorkomen in tal van plantensoorten die behoren tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae), waaronder komkommers, pompoenen en courgettes. Ze dienen ter bescherming tegen ongedierte: het zijn bitter smakende en giftige verbindingen die bij consumptie in grote hoeveelheden ook gevaarlijk zijn voor de mens, zo waarschuwt Meglepetés in zijn artikel. Het is dus belangrijk dat we courgettes met de nodige voorzichtigheid telen en thuis consumeren.
Tekenen van giftige courgettes
De toxines zijn het gemakkelijkst te herkennen aan hun bittere smaak. Als u bij het proeven van de groente merkt dat deze onaangenaam bitter smaakt, slik de hap dan niet door en gooi de hele courgette weg. De concentratie van het gif kan vooral hoog zijn in overrijpe, grote groenten, en vooral in de pitten en het uiteinde aan de steel. We kunnen het risico aanzienlijk verminderen door de courgette te plukken wanneer hij nog klein is, ongeveer 20 cm lang. Proef voor gebruik altijd eerst het deel dat dicht bij de steel zit.
Door cucurbitacines veroorzaakte vergiftiging leidt tot buikpijn, braken en diarree. In sommige gevallen kan dit een ernstige toestand veroorzaken. Zoals we al schreven, werd onlangs een 54-jarige Tsjechische vrouw met ernstige symptomen die 10 uur aanhielden in het ziekenhuis opgenomen nadat ze courgette had gegeten. In Nederland werd een bejaard echtpaar ziek van groenten uit hun eigen tuin. Hoewel de vrouw binnen een dag beter werd, overleed haar man.