Hun zoete smaak doet meteen denken aan een zonnige vakantie in Griekenland of Turkije. Daar komen de lekkerste vruchten vandaan, hoewel ze ook populair zijn in andere mediterrane landen en in de Verenigde Staten. Ze zijn gezond, maar calorierijk. Ze bevatten veel vezels en kalium en hebben een ontstekingsremmende werking dankzij de antioxidanten. In het mediterrane dieet worden ze als onmisbaar beschouwd.
De lekkerste en populairste vijgen zijn die uit Griekenland en Turkije, waar ze op ecologische wijze worden geteeld en in de zon worden gedroogd. In Poolse winkels zijn steeds vaker verse vijgen te koop, hoewel gedroogde vijgen veel gangbaarder zijn. Ze zijn even lekker en hebben ook veel gezondheidsvoordelen, maar houd er rekening mee dat ze calorierijker zijn dan verse vijgen (ze bevatten ongeveer 310 kcal per 100 g, terwijl verse vijgen ongeveer 75 kcal bevatten) en een hoge glycemische index hebben, waardoor ze niet worden aanbevolen voor diabetici.
Vijgen – een uitstekende bron van vezels. Eet ze om van een goede gezondheid te genieten
Volgens serwis dietetycy.org.pl worden vijgen echter beschouwd als een symbool van een lang leven en een essentieel onderdeel van het mediterrane dieet, dat als het gezondste ter wereld wordt beschouwd. Ze bevatten veel vezels, wat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte, het behouden van een gezond gewicht en het verbeteren van de spijsvertering. Vijgen zijn ook een bron van kalium, dat de bloeddruk reguleert. Ze bevatten ook veel calcium en magnesium.
Een belangrijk bestanddeel van vijgen zijn flavonoïden en fenolzuren. Dit zijn antioxidanten die overtollige vrije radicalen bestrijden. Ze werken ontstekingsremmend, vertragen veroudering en voorkomen de ontwikkeling van ziekten.
Hoewel vijgen, zowel gedroogd als vers, vrij calorierijk zijn, is het volgens dietetycy.org.pl toch de moeite waard om ze in je dieet op te nemen, mits er geen contra-indicaties zijn. Ze kunnen een goed alternatief zijn voor snoep en een gezond tussendoortje. “Het eten van 2-3 vruchten per dag zal geen plotselinge gewichtstoename veroorzaken bij een evenwichtig dieet en dagelijkse lichaamsbeweging”, lezen we.
Hoe koop je vijgen?
Houd er bij het kopen van vijgen rekening mee dat deze vruchten niet tot de meest houdbare behoren. Daarom kun je ze het beste snel opeten of verwerken tot conserven (bijvoorbeeld vijgenjam, waarvan we het recept hieronder geven). De schil moet stevig zijn en mag geen tekenen van beschadiging of bederf vertonen. Gedroogde vijgen zijn daarentegen langer houdbaar, maar voordat we ze kopen, is het beter om de samenstelling te controleren. Ze mogen geen onnodige toevoegingen en conserveermiddelen bevatten.
Recept voor vijgenjam zoals van een Italiaanse oma
Ingrediënten:
- 1 kg vijgen, bij voorkeur vers en rijp,
- 250 g suiker (u kunt minder toevoegen, afhankelijk van uw smaak),
- het sap van één citroen.
Bereiding:
Was de vijgen en droog ze goed af. Snijd vervolgens de steeltjes eraf en halveer de vruchten. Doe ze in een grote pan met een dikke bodem, voeg de suiker toe en giet het citroensap erbij. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Laat 30-40 minuten staan, zodat de vijgen hun sap afgeven.
Breng de ingrediënten voor de vijgenjam aan de kook, zet vervolgens het vuur lager en laat ongeveer een uur koken. Vergeet niet af en toe te roeren, zodat het fruit niet aan de bodem blijft kleven.
Na deze tijd kunt u controleren of de jam de juiste consistentie heeft of nog verder gekookt moet worden. Doe de zogenaamde schoteltest: schep met een lepel een portie van de massa uit de pan en giet dit op een koud schoteltje. Als de jam eraf loopt, betekent dit dat hij nog wat langer moet koken. Na ongeveer 15-20 minuten kun je opnieuw controleren of hij voldoende is ingedikt.
Maak ondertussen de potten klaar. Spoel ze uit en droog ze af, ook de deksels. Giet de kant-en-klare, hete jam erin en draai de deksels goed vast. Voor de zekerheid pasteuriseer je ze nog even. Leg een doek in een pan, zet de potten naast elkaar zodat ze elkaar niet raken en giet er water bij tot 3/4 van de hoogte. Pasteuriseer gedurende 20 minuten vanaf het moment dat het water kookt. Haal de potten vervolgens voorzichtig uit de pan en zet ze ondersteboven. Laat ze afkoelen. Bewaar de vijgenjam op een droge, donkere en koele plaats. Zet de pot na opening in de koelkast en consumeer de jam binnen enkele dagen.
Tip: Je kunt vijgenjam ook zonder suiker maken. Gebruik in plaats daarvan honing, ahornsiroop, dadelstroop, xylitol of een andere zoetstof.