Ze kosten slechts 1 euro, maar hebben een giftig effect op het lichaam. Nederlanders geven ze al aan hun kinderen vanaf de kleuterschool en schoolkantines nemen ze het hele jaar door op in het menu.

Ze behoren tot de goedkoopste producten die we in huis hebben. En ook tot de meest voedzame. Voor één euro verzadigen ze het hele gezin en bevatten ze waardevolle eiwitten en vezels. Ze dragen terecht het prestigieuze label ‘superproduct’. Maar ze hebben ook een keerzijde: rauw of onvoldoende gekookt werken ze als gif.

Wat kunnen ze in het lichaam veroorzaken, waarom onderschatten we ze soms – en waarom hoeven we toch niet bang te zijn als we weten wat we moeten doen?

Goedkoop, gezond, maar met een geheim

Op het eerste gezicht zien ze er onschuldig uit. Een zak gedroogde bonen bij Albert Heijn of Jumbo kost ongeveer een euro en na bereiding levert dat een hele pan eten op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bonen een vaste plaats hebben in schoolkantines, bij onze oma’s thuis en in de moderne keukens van vegetariërs en veganisten.

Ze bevatten namelijk wat vaak ontbreekt in ons dieet: plantaardige eiwitten, vezels, ijzer, calcium en kalium. Hun voedingsprofiel doet niet onder voor dat van dure exotische superfoods. Maar elke superfood heeft zijn eigen regels. En in het geval van bonen is de regel: eet ze nooit rauw of halfrauw.

Wat ze verbergen

Rauwe bonen bevatten zogenaamde lectines, namelijk een stof met de naam fytogemagglutinine. Dit eiwit kan de darmwand beschadigen en een heftige reactie van het lichaam veroorzaken. Hoewel sommige bonensoorten minder lectines bevatten, zitten er bijvoorbeeld in rode kidneybonen zoveel lectines dat een paar rauwe bonen al acute vergiftiging kunnen veroorzaken.

Het mechanisme is eenvoudig: lectines hechten zich aan de cellen van het darmslijmvlies, verstoren hun functie en het lichaam start onmiddellijk een afweerreactie. Het resultaat is hevige misselijkheid, braken, buikpijn, krampen en diarree. En dat alles binnen enkele uren na consumptie.

Hoe ziet het eruit als het misgaat

Ja, vergiftiging door bonen bestaat echt. In de medische literatuur worden tientallen gevallen beschreven waarin mensen in het ziekenhuis terechtkwamen, alleen omdat ze de bereiding onderschatten.

Vaak is de oorzaak een ogenschijnlijk onschuldig proces: iemand week de bonen en kookt ze vervolgens in een slowcooker of kookt ze gewoon lichtjes. Bij lage temperaturen worden de toxines echter niet vernietigd, maar kunnen ze juist nog meer geconcentreerd raken. Al vijf onvoldoende gekookte bonen kunnen ernstige maagproblemen veroorzaken.

De symptomen treden snel op: misselijkheid, braken, ernstige diarree, soms zelfs koorts en algemene zwakte. Gelukkig heeft een bonenvergiftiging zelden ernstige gevolgen, omdat ons lichaam buitengewoon flexibel is en toxines meestal snel kan afvoeren. Maar die paar uur op het toilet zijn echt geen prettige ervaring.

En toch is het zo eenvoudig

Het beste komt aan het einde: als je de juiste procedure volgt, veranderen de giftige zaden in een veilig en gezond product. De sleutel tot deze transformatie is een voldoende hoge temperatuur.

De juiste procedure:

  • week de bonen eerst enkele uren (idealiter een nacht)
  • giet het weekwater af
  • kook de bonen minstens 10 minuten in schoon water op hoog vuur
  • kook ze vervolgens op laag vuur gaar

Op deze manier worden de lectines vernietigd en worden de bonen volledig veilig. Daarom zijn bonen in blik van Heinz of AH (die industrieel zijn verwerkt) ook volkomen onschadelijk. Er is geen enkel risico.

Schoolkantine versus thuis koken

Bijna iedereen vraagt zich wel eens af of er risico’s zijn in schoolkantines. Daar krijgen kinderen immers al vanaf de kinderopvang bonen te eten. Het antwoord op deze vraag is echter verrassend geruststellend: professionele keukens in Nederland hanteren strenge HACCP-normen en schoolkoks weten heel goed hoe ze met bonen moeten omgaan.

Het risico doet zich dus eerder thuis voor, bijvoorbeeld wanneer iemand een slowcooker gebruikt of de bereidingstijd wil verkorten. Een eenvoudige regel: proef bonen nooit rauw en eet ze niet onvoldoende gekookt, en gebruik het water waarin ze geweekt zijn niet.

Recept: Traditioneel Nederlands gerecht met bonen

We hebben nodig: 250 g droge witte bonen, 1 ui, 2 eetlepels olie of boter, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels azijn, zout, peper, laurierblad.

  1. Week de bonen een nacht in koud water (minstens 12 uur).
  2. Giet het water af, giet de bonen af met vers water, voeg het laurierblad toe en kook ze minstens 60-90 minuten tot ze zacht zijn.
  3. Maak ondertussen een saus van ui en bloem, giet er een beetje water bij waarin de bonen gekookt zijn en voeg azijn, zout en peper naar smaak toe.
  4. Serveer met brood of als bijgerecht bij stamppot.

Tip: als we geen tijd hebben om de bonen te weken en lang te koken, kunnen we bonen uit blik van AH of Jumbo gebruiken – deze zijn al gekookt en veilig.

Een superproduct dat bijzonder respect verdient

Bonen zijn misschien wel het goedkoopste ‘superproduct’ ter wereld. Voor letterlijk één euro krijgen we een bron van eiwitten die goed verzadigt en helpt bij het voorkomen van welvaartsziekten. Vergeet alleen niet dat ze in rauwe vorm giftig zijn.

Er is dus geen reden tot paniek, maar respect is wel op zijn plaats. Een paar minuten krachtig koken is voldoende om de potentiële bedreiging om te zetten in voedsel dat een welverdiende plaats in onze keukens inneemt. Of hoe een klein gifje een grote vriend op het fornuis wordt.

Deel je liefde