Zachte versus grove havervlokken: welke zijn gezonder?

Havervlokken zijn een populair basisvoedingsmiddel – of ze nu in muesli, als pap, in hamburgers of bij het bakken worden gebruikt. Maar in de supermarkt staan veel mensen voor de vraag: moet ik voor grove of zachte havervlokken kiezen? Zijn er verschillen in voedingswaarde, gezondheid en gebruik? We zijn op onderzoek uitgegaan.

Havermout is een klassieker op de ontbijttafel. Of het nu in pap, muesli, smoothies of zelfs in hartige gerechten is – het wordt beschouwd als een echt superfood. In de supermarkt is havermout verkrijgbaar in grove en fijne varianten.

Wat is havermout eigenlijk?

Havermout wordt gemaakt van het hele haverkorrel. Hiervoor worden de korrels eerst gestoomd en vervolgens gewalst. Afhankelijk van de soort worden ze vervolgens fijn of grof verwerkt. Belangrijk: beide varianten zijn een volkorenproduct – dat betekent dat ze alle bestanddelen van het graan bevatten: kiem, meelkern en schil.

Dat maakt havermout bijzonder waardevol, want het levert:

  • langketenige koolhydraten voor duurzame energie
  • oplosbare voedingsvezels, vooral bèta-glucanen, die een cholesterolverlagende werking kunnen hebben
  • plantaardige eiwitten
  • B-vitamines, ijzer, magnesium en zink

Of ze nu grof of fijn zijn: de basis blijft hetzelfde. Maar hoe ontstaan de verschillen?

Grove havervlokken (ook wel grove vlokken genoemd)

Grof havermout wordt gemaakt van hele, gepelde haverkorrels. Deze worden alleen bevochtigd, gewalst en gedroogd. Daardoor behouden ze hun stevige structuur en hun “grove” bite.

De grove havermoutvariant zwelt langzamer op en is daarom zeer geschikt voor muesli of om mee te bakken, dus overal waar de vlokken hun bite moeten behouden.

Havervlokken staan bekend als gezonde voedingsmiddelen die een verzadigd gevoel geven. Ze bevatten veel vitamines en eiwitten. Van de 29 geteste grove havervlokken zijn er ook veel aan te bevelen. Maar: in verschillende producten zit het sproeigif glyfosaat en sommige soorten bevatten schimmeltoxines.

Zachte havervlokken (ook wel kleinbladige vlokken genoemd)

Hier wordt het havergraan voor het walsen fijngemalen of gesneden. Hierdoor ontstaan kleinere, zachtere vlokken die bijzonder snel zwellen. Ze zijn ideaal voor pap, babyvoeding of om snel door yoghurt te roeren.

Havervlokken zijn gezonde verzadigers. Het is dan ook des te verheugender dat veel zachte havervlokken in onze test met “zeer goed” zijn beoordeeld. Er zijn echter ook problemen: in sommige producten heeft het laboratorium schimmeltoxines en meerdere residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Voedingswaarden & gezondheid: zijn er verschillen?

Beide soorten – grof en fijn – zijn volkorenproducten en bevatten het volledige haverkorrel, inclusief de buitenste lagen en de kiem. De verschillen in voedingswaarde zijn zo klein dat ze voor de dagelijkse voeding nauwelijks van belang zijn.

Smeltvlokken of oplosbare havervlokken

Een derde soort havervlokken zijn smeltvlokken, die speciaal voor babyvoeding zijn ontwikkeld. Ze bestaan uit havermeel – dat wil zeggen gemalen volkoren haver, die de hele korrel met kiem, meellichaam en schil bevat – en lossen bijna volledig op in vloeistof.

Smeltvlokken zijn ideaal voor babyvoeding, shakes of licht verteerbare voeding, dus overal waar licht verteerbare voeding nodig is. Ondanks hun fijne consistentie leveren ze ook alle belangrijke voedingsstoffen van haver, legt Anja Schwengel-Exner, voedingsdeskundige bij de consumentenbond, uit.

Overzicht: wanneer past welke havervlok?

  • Kernige havervlokken zijn perfect voor muesli, Bircher muesli, mueslirepen, brood en gebak. Ze behouden hun bite en zorgen voor een aangename textuur.
  • Zachte havervlokken: deze zijn ideaal voor pap, hamburgers, paneermeel, fijn gebak of om soepen en sauzen te verdikken, omdat ze sneller opzwellen en een romige consistentie geven.
  • Smeltvlokken: deze zijn zeer geschikt voor babyvoeding, shakes, pap of licht verteerbare voeding, omdat ze snel oplossen en licht verteerbaar zijn.

Havermout weken – is dat nodig?

Havermout is een populair ontbijtingrediënt dat veel mensen dagelijks eten. Of het nu gaat om pap, muesli of overnight oats, de kleine vlokken zijn veelzijdig te gebruiken. Is het beter om havermout te weken? ÖKO-TEST belicht de gezondheidsvoordelen en geeft praktische tips voor de bereiding.

Deel je liefde