We vinden het lekker, maar drinken het zelden. Dat is jammer, want het voorkomt geheugenverlies en verbetert de concentratie.

Koffie en thee behoren tot de meest populaire warme dranken. Cacao of warme chocolademelk wordt meestal alleen door kinderen gedronken. Toch kan deze drank, bereid met hoogwaardige ingrediënten, een geweldig effect hebben op het zenuwstelsel, het geheugen en de concentratie. Ontdek waarom het de moeite waard is om warme chocolademelk te drinken en hoe je deze kunt bereiden.

Warme chocolademelk kan worden bereid als zoet dessert of in plaats van koffie in de ochtend en worden geserveerd bij een zoet ontbijt. Kan zo’n drankje goed zijn voor de gezondheid? Welke eigenschappen heeft warme chocolademelk? Wij geven u advies.

Waarom warme chocolademelk drinken?

Het belangrijkste ingrediënt van warme chocolademelk is cacao, dat een geweldige invloed heeft op het zenuwstelsel. Het ondersteunt de hersenactiviteit en verbetert het geheugen en de concentratie. Warme chocolademelk is daarom een geweldige ondersteuning voor scholieren, studenten en mensen die zich bezighouden met intellectueel werk. Cacao heeft bovendien een stimulerende werking, die echter veel milder is dan die van koffie. Een drankje op basis van cacao kan de beste keuze zijn voor mensen die geen koffie verdragen.

Cacao bevat ook vitamine A, B, C en E, die een uitstekende invloed hebben op het zenuwstelsel, de gezondheid van de ogen en de conditie van de huid. Daarnaast bevat het ook magnesium, dat de werking van de hersenen en het hart ondersteunt; fosfor en calcium, die de botten en tanden versterken; kalium, dat de bloeddruk reguleert; ijzer, dat bloedarmoede voorkomt, en zink, dat de immuniteit van het lichaam ondersteunt.

Pure chocolade bevat ook waardevolle polyfenolen, die antioxiderende eigenschappen hebben en het lichaam helpen om de schadelijke effecten van vrije radicalen te bestrijden. Ze hebben ookontstekingsremmende eigenschappen, voorkomen vroegtijdige veroudering en hebben antitumorale effecten. Bovendien hebben polyfenolen een gunstige invloed op het cardiovasculaire systeem, verminderen ze het risico op ziekten en helpen ze het cholesterolgehalte in het bloed op peil te houden.

Hoe maak je warme chocolademelk?

Warme chocolademelk kan op verschillende manieren worden bereid, maar om zo gezond mogelijk te zijn, kunt u deze het beste bereiden op basis van cacao en chocolade van goede kwaliteit. Let erop dat de chocolade zoveel mogelijk cacaomassa bevat. De drank kan worden bereid met melk of een plantaardige drank. Goede warme chocolademelk moet licht zoet zijn. Het is echter belangrijk om de consumptie van witte suiker te beperken en te kiezen voor vervangingsmiddelen zoals honing, ahornsiroop, en als u op dieet bent, kunt u kiezen voor stevia, erythritol of xylitol. Kruidige ingrediënten zoals kaneel, kardemom of nootmuskaat zijn ook een geweldige toevoeging.

Voor de bereiding van één portie warme chocolademelk heeft u nodig:

  • 250 ml melk,
  • 1 volle theelepel cacao,
  • 30 g pure chocolade met een cacaogehalte van minimaal 60%,
  • een snufje kaneel,
  • 1-2 theelepels zoetstof naar keuze (u kunt dit ook weglaten)

Bereiding: Verwarm eerst de melk in een kleine pan. Voeg de cacao toe en roer goed door, bijvoorbeeld met een garde. Voeg vervolgens de gehakte chocolade, kaneel en het zoetstofmiddel naar keuze toe, bijvoorbeeld honing of erythritol.

Deel je liefde