We vinden het lekker, maar drinken het zelden. Dat is jammer, want het voorkomt geheugenverlies en verbetert de concentratie

Koffie en thee behoren tot de meest gekozen warme dranken. Cacao, of warme chocolademelk, is meestal alleen voorbehouden aan de allerkleinsten. Terwijl deze drank, bereid met ingrediënten van goede kwaliteit, een uitstekende invloed kan hebben op het zenuwstelsel, het geheugen en de concentratie. Ontdek waarom het de moeite waard is om warme chocolademelk te drinken en hoe je deze kunt bereiden.

Warme chocolademelk kun je bereiden als zoet dessert of als vervanging voor je ochtendkoffie, geserveerd bij een zoet ontbijt. Kan zo’n drankje gezond zijn? Welke eigenschappen heeft warme chocolademelk? Wij geven je advies.

Waarom is het goed om warme chocolademelk te drinken?

Het belangrijkste ingrediënt van warme chocolademelk is cacao, dat een uitstekende invloed heeft op het zenuwstelsel. Het ondersteunt de werking van de hersenen en verbetert het geheugen en de concentratie. Daarom is warme chocolademelk een uitstekende ondersteuning voor scholieren, studenten en mensen die intellectueel werk verrichten. Bovendien heeft cacao een stimulerende werking, die tegelijkertijd veel milder is dan die van koffie. Een drankje op basis van cacao kan een betere keuze zijn voor mensen die geen koffie verdragen.

Cacao bevat ook vitamine A, B, C en E. Deze mix heeft een uitstekende invloed op het zenuwstelsel, de gezondheid van de ogen en de conditie van de huid. Daarnaast bevat cacao ook magnesium, dat de werking van de hersenen en het hart ondersteunt; fosfor en calcium, die de botten en tanden versterken; kalium, dat de bloeddruk reguleert; ijzer, dat bloedarmoede voorkomt, en zink, dat de weerstand van het lichaam ondersteunt.

Warme chocolademelk levert ook waardevolle polyfenolen, die antioxiderende eigenschappen hebben en het lichaam helpen bij de bestrijding van de schadelijke effecten van vrije radicalen. Ze hebben ookontstekingsremmende eigenschappen, voorkomen vroegtijdige veroudering en hebben een kankerbestrijdende werking. Bovendien hebben polyfenolen een gunstige invloed op de bloedsomloop, verminderen ze het risico op ziekten en helpen ze het cholesterolgehalte in het bloed op peil te houden.

Hoe maak je warme chocolademelk?

Warme chocolademelk kan op verschillende manieren worden gemaakt, maar om deze zo gezond mogelijk te maken, kun je het beste cacao en chocolade van goede kwaliteit gebruiken. Zorg ervoor dat de chocolade zoveel mogelijk cacaomassa bevat. Je kunt de drank bereiden met melk of een plantaardige drank. Goede warme chocolademelk moet licht zoet zijn. Het is echter de moeite waard om de consumptie van witte suiker te beperken door vervangingsmiddelen te kiezen, zoals honing, ahornsiroop, en als je op dieet bent, kun je kiezen voor stevia, erythritol of xylitol. Kruiden zoals kaneel, kardemom of nootmuskaat zijn ook een uitstekende toevoeging.

Voor het bereiden van één portie warme chocolademelk heb je nodig:

  • 250 ml melk,
  • 1 volle theelepel cacao,
  • 30 g pure chocolade met minimaal 60% cacao,
  • een snufje kaneel,
  • 1-2 theelepels zoetstof naar keuze (kan worden weggelaten)

Bereiding: Begin met het verwarmen van de melk in een kleine pan. Voeg de cacao toe en roer goed door, bijvoorbeeld met een garde. Voeg vervolgens de verkruimelde chocolade, kaneel en zoetstof naar keuze toe, bijvoorbeeld honing of erythritol. Roer alles door elkaar totdat de ingrediënten goed gemengd zijn. Giet de warme chocolademelk in een mok en klaar is Kees.

Deel je liefde