Is het echt beter om aardappelen uit je dieet te schrappen? Dat hangt helemaal af van je behoeften, maar je hoeft je geen zorgen te maken, want je kunt ze gemakkelijk vervangen door andere producten. Bekijk hier welke dat precies zijn.
Sommige mensen zoeken om verschillende redenen naar alternatieven voor aardappelen. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan voedselintoleranties. Anderen geven het eten van deze groente op als onderdeel van een koolhydraatarm dieet. Het komt ook voor dat iemand gewoon niet van de smaak houdt of zijn dieet wil afwisselen. Voor sommigen kan ook de glycemische index van aardappelen, die van invloed is op de bloedsuikerspiegel, een belangrijke reden zijn.
De populairste vervangers voor aardappelen
Aardappelen kunnen gerust worden vervangen door andere groenten. Een populaire vervanger zijn zoete aardappelen, die een zoete smaak hebben, bij veel gerechten passen en bovendien rijk zijn aan voedingsvezels en vitamine A. Een goede alternatief is ook bloemkool – na het koken en pureren lijkt het een beetje op aardappelpuree. Ook selderij is een goede keuze, die na het koken een delicate smaak en romige textuur heeft. Pastinaak of pompoen kunnen ook een interessante afwisseling zijn in de dagelijkse maaltijden.
Wat kun je eten in plaats van aardappelen? Advies van een diëtist
Diëtist Michał Wrzosek gaf in een door hem gepubliceerde video advies over wat de beste keuze is tijdens een dieet: aardappelen, rijst of pasta.
Rijst bevat 75 g koolhydraten per 100 gram. Bruine rijst bevat meer voedingsvezels dan bijvoorbeeld basmatirijst. Die bevat minder dan 1 g vezels per 100 gram, terwijl bruine rijst 4 g vezels bevat, legde hij uit.
De expert merkte op dat dit nog steeds erg weinig is, want de ondergewaardeerde volkorenpasta bevat maar liefst 8 g vezels per 100 gram.
Als iemand de smaak niet lekker vindt, omdat deze specifiek is, kan men het half om half mengen met gewone pasta. Dat zijn ook leuke oplossingen, zei de expert.
Couscous is ook een goede keuze, omdat het zeer snel te bereiden is. Het heeft een vrij hoge glycemische index, maar volgens de specialist kun je jezelf dat af en toe best veroorloven.
Daarom is het beter om grove granen te kiezen. Deze bevatten namelijk veel meer vezels. Speltgranen bevatten maar liefst 13 gram vezels per 100 gram, voegde hij eraan toe.
Knolgewassen en gewone Poolse aardappelen zijn daarentegen caloriearm en bovendien een bron van complexe koolhydraten. Ze bevatten ongeveer 20 g koolhydraten en slechts 80 kcal per 100 gram.
En onze gewone Poolse aardappelen zijn meer dan twee keer goedkoper dan zoete aardappelen, maar even waardevol, legde de specialist uit.
Mag je aardappelen eten als je op dieet bent?
Als je wilt afvallen en je buik kwijt wilt, eet dan vaker aardappelen, want die bevatten minder calorieën dan pasta of rijst en hebben een hogere verzadigingsindex. Ze bevatten ook meer kalium dan bijvoorbeeld bananen en ongeveer evenveel vezels als appels, aldus trainer Karol Pieczka.
Hij voegde eraan toe dat aardappelen een gemiddelde glycemische index hebben, maar dat we de glycemische lading van de hele maaltijd aanzienlijk verlagen door ze samen met vlees of groenten te eten. Op deze manier kunnen zelfs mensen met insulineresistentie of diabetes aardappelen eten.