Onze heldin uit Amsterdam gaf lange tijd de voorkeur aan havermelk boven gewone melk en genoot van de zachte smaak ervan in haar ochtendcappuccino. Na haar zwangerschap adviseerde haar huisarts uit de Nederlandse gezondheidszorg haar echter om deze keuze te herzien.
De belangrijkste reden hiervoor is dat havermelk minder eiwitten en calcium bevat dan koemelk. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad hebben zogende en zwangere vrouwen meer van deze voedingsstoffen nodig om hun eigen gezondheid en de ontwikkeling van hun kind te ondersteunen.
Terwijl 100 ml koemelk ongeveer 3,4 g eiwit en 120 mg calcium bevat, bevat havermelk slechts 1 g eiwit en wordt het vaak kunstmatig verrijkt met calcium, dat minder goed door het lichaam wordt opgenomen. Nederlandse voedingsdeskundigen wijzen ook op het hoge gehalte aan koolhydraten in havermelk, wat van invloed kan zijn op de bloedsuikerspiegel.
Als alternatief bevelen experts van de VU Amsterdam sojamelk aan, die volwaardige plantaardige eiwitten bevat, of een terugkeer naar matige consumptie van biologische koemelk van Nederlandse boerderijen die voldoen aan strenge Europese kwaliteitsnormen.