Voor deze courgette-rijst met feta heb je maar één pan nodig

Naast aardappelen is rijst een zeer populair bijgerecht in Duitsland. In 2022/2023 bedroeg het verbruik per hoofd van de bevolking volgens Statista 6,9 kilogram. De kleine korrels smaken echter ook erg lekker als hoofdgerecht. Vandaag koken we bijvoorbeeld courgetterijst met feta en olijven, die ook nog eens heerlijk tomatig smaakt. Als je wilt, eet je gewoon mee!

Snel en eenvoudig te bereiden: courgetterijst met feta en olijven

Zoals altijd geldt voor ons recept: het dient alleen ter inspiratie. Je kunt de courgetterijst met feta en olijven precies zo bereiden als we in onderstaande instructies beschrijven, maar je kunt het recept ook aanpassen. Als je bijvoorbeeld niet van olijven houdt, laat je ze gewoon weg. Of misschien wil je de feta vervangen door schapenkaas? Dat smaakt ook erg lekker. En je kunt ook de wijn weglaten als je dat wilt. Neem in plaats daarvan gewoon meer bouillon of water.

Qua bereiding doet onze courgetterijst met feta en olijven een beetje denken aan een risotto. De rijst wordt namelijk niet apart gekookt, maar samen met alle andere ingrediënten in één pan. Dat scheelt werk en afwas. Nog een voordeel: het kost maximaal een half uur om te bereiden. Dit recept is dus echt een snelle maaltijd. Wij vinden het heerlijk om na het werk te eten, maar hebben het ook al eens tijdens de lunchpauze gekookt. Met een bereidingstijd van 30 minuten blijft er nog genoeg tijd over om van deze lekkernij te genieten.

Met zijn ingrediënten – feta en olijven, plus zongerijpte courgette – is het gerecht heerlijk zomers en doet het ons bijna een beetje denken aan onze laatste vakantie in Griekenland. Is het niet leuk om je te laten inspireren door typische ingrediënten uit andere landen en daar nieuwe recepten mee te bedenken?

Ook onze courgettepan met rijst is heerlijk en gemakkelijk te bereiden. Onze gebakken eierrijst met groenten laat je onderdompelen in de Aziatische wereld, terwijl deze broccolirisotto met pesto en veldsla een uitstapje maakt naar de Italiaanse keuken. Rijst is zo veelzijdig!

Courgetterijst met feta en olijven

Ingrediënten

  • 1 grote courgette
  • 2 rode paprika’s
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • Olie
  • 250 g rijst
  • 3 el tomatenpuree, bijv. hier in voordeelverpakking 🛒
  • 200 ml witte wijn of water
  • 600 ml groentebouillon of meer
  • 200 g feta
  • 4 el olijven
  • Zout en peper

Bereiding

  • Was de courgette en paprika’s en snijd ze in hapklare stukjes. Pel de sjalotten en knoflook en hak beide fijn.
  • Fruit de ui kort in olie en voeg de knoflook toe voor 1 minuut, voordat je de rest van de groenten in de pan doet. Bak het 5 minuten.
  • Voeg de rijst toe en stoof deze tot hij glazig is.
  • Voeg de tomatenpuree toe, laat deze even bakken en roer hem erdoor.
  • Blus af met de wijn en giet de helft van de bouillon erbij. Laat het geheel zachtjes koken tot de rijst gaar is en voeg indien nodig bouillon toe.
  • Verkruimel ondertussen de feta en halveer de olijven.
  • Breng de rijst op smaak met zout en peper. Verdeel over de borden en strooi de feta en olijven erover.
Deel je liefde