Hier vindt u alles wat u moet weten over de favoriete vruchten van het einde van de zomer, vijgen: voedingsstoffen, voordelen en mogelijke contra-indicaties uitgelegd door de voedingsdeskundige
Wat zijn vijgen toch lekker! Ze zijn zoet en geven veel energie. Het is een vrucht die rijk is aan voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid, zoals antioxidanten, vitamines en mineralen. Als je ze bewust eet, kunnen ze tal van voordelen opleveren. Zoals te lezen is in een recensie gepubliceerd op PubMed over de fytochemische samenstelling en de gezondheidsvoordelen van verse en gedroogde vijgen, gaat hun oorsprong 6000 jaar terug. Vijgen zijn namelijk een van de oudste planten die de mensheid kent en ook een klassieke vrucht van het mediterrane dieet. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen moeten echter voorzichtig zijn met het eten ervan. Om beter te begrijpen wanneer het aan te raden is om vijgen te eten, wat hun eigenschappen en voordelen zijn en of er eventuele contra-indicaties zijn, hebben we voedingsdeskundige Federica Grignani geïnterviewd.
Eigenschappen en voordelen van vijgen
“Vijgen zijn niet alleen zoete en geurige vruchten, maar ook een kleine schat aan heilzame stoffen”, zegt voedingsdeskundige Federica Grignani. “Deze vrucht is rijk aan polyfenolen zoals fenolzuren, flavonen, flavononen, flavonolen, anthocyanen, proanthocyanidinen en carotenoïden. Vijgen bevatten ook veel vezels en hebben het hoogste gehalte aan mineralen in vergelijking met andere gangbare vruchten. Vijgen zijn een belangrijke bron van kalium, calcium, natrium, magnesium, fosfor en sporenelementen zoals ijzer, mangaan, zink en koper, die bijdragen aan het algemene welzijn, vooral wanneer ze in evenwicht en in combinatie met andere voedingsmiddelen worden geconsumeerd”, voegt de deskundige toe.
“De afgelopen jaren is de wetenschap ze nader gaan bestuderen en heeft in verschillende studies interessante antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen aan het licht gebracht. Met name uit onderzoek naar vijgensoorten, zoals de Dottato, is gebleken dat ze rijk zijn aan flavonoïden, fenolzuren en carotenoïden die oxidatieve stress tegengaan. Vijgen bieden ook een aantal interessante gezondheidsvoordelen. Een van de meest interessante eigenschappen van deze vrucht is het vermogen om de darmwerking te bevorderen en bij te dragen aan het evenwicht van de microbiota, zoals blijkt uit een ander onderzoek. Door hun gematigde glycemische index en verzadigende werking zijn ze ook geschikt voor gecontroleerde voedingspatronen”, zegt de voedingsdeskundige. “Vanuit voedingsoogpunt zijn ze een natuurlijke bron van kalium, ijzer, calcium en magnesium, die nuttig zijn voor het cardiovasculaire welzijn, de gezondheid van de botten en de water-zoutbalans.”
Hoeveel vijgen mag je per dag eten?
“Zoals aangegeven in de richtlijnen voor gezonde voeding, ligt de hoeveelheid vers fruit rond de 150 gram, wat overeenkomt met ongeveer 2 of 3 verse vruchten van gemiddelde grootte”, zegt voedingsdeskundige Francesca Grignani. “Wat gedroogde vijgen betreft, die veel geconcentreerder zijn, daalt de aanbevolen portie tot ongeveer 30 gram, wat nog steeds overeenkomt met twee of drie vruchten. In dit geval is het nog belangrijker om ze in een evenwichtige maaltijd op te nemen, bijvoorbeeld bij het ontbijt samen met yoghurt of een handvol gedroogd fruit, om de opname van suikers te vertragen.”
Wanneer wordt het afgeraden om vijgen te eten?
“Het wordt afgeraden om vijgen te eten als je een gevoelige darm hebt of last hebt van het prikkelbare darm syndroom, vanwege het hoge gehalte aan vezels en natuurlijke suikers, die in grote hoeveelheden kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel, krampen of een te snelle darmtransit”, zegt voedingsdeskundige Federica Grignani. “Ook mensen met allergieën, vooral diegenen die gevoelig zijn voor latex of berkenpollen, kunnen na het eten van verse vijgen reacties krijgen, die weliswaar mild maar vervelend zijn, zoals jeuk in de mond of gezwollen lippen. In enkele zeldzame gevallen kunnen de reacties ernstiger zijn. Ook mensen met speciale metabolische behoeften of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn met de consumptie ervan. Gedroogde vijgen zijn namelijk rijk aan oxalaten: stoffen die bij bepaalde personen de vorming van nierstenen kunnen bevorderen. Bovendien kan de vitamine K in vijgen de werking van bepaalde antistollingsmiddelen verstoren. Kortom, vijgen zijn een waardevolle en veelzijdige vrucht, maar niet altijd geschikt voor iedereen. Zoals zo vaak in de keuken en bij voeding, is bewustzijn de sleutel. Voor de meeste mensen zijn ze een klein genot dat zonder zorgen kan worden genuttigd, maar mensen met bijzondere aandoeningen moeten hun arts om advies vragen voordat ze ze consumeren.
Wat is het effect van vijgen op de darmen?
“Vijgen zijn een natuurlijk hulpmiddel tegen constipatie”, zegt de deskundige. “Dankzij het hoge gehalte aan vezels en sorbitol bevorderen deze vruchten de darmtransit en helpen ze bij constipatie. Ze leveren ook mineralen zoals kalium en magnesium, die nuttig zijn voor de spiertonus van de darmen”, zegt voedingsdeskundige Federica Grignani. “Vijgen zijn een uitstekende bron van oplosbare vezels, die nuttig zijn voor een regelmatige stoelgang en de voeding van de darmflora. Ze kunnen ook een ontstekingsremmende werking hebben.”
Verhogen vijgen de bloedsuikerspiegel?
“Verse vijgen hebben een gematigde glycemische index en geven dankzij de vezels geleidelijk suikers af. Gedroogde vijgen zijn daarentegen suikerrijker en calorierijker. Om bloedsuikerpieken te voorkomen, is het in ieder geval beter om ze in kleine porties te eten en bij voorkeur in combinatie met eiwitten of goede vetten, zoals yoghurt, gedroogd fruit en oliehoudende zaden.“
Vijgen en diabetes: mag je ze eten?
”Mensen met diabetes of hyperglykemie kunnen vijgen eten, maar moeten wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen”, aldus Federica Grignani. “Vijgen zijn een vrucht met een gematigde glycemische index en dankzij de aanwezigheid van oplosbare vezels geven ze de suikers geleidelijk af, waardoor plotselinge bloedsuikerpieken worden voorkomen. Bovendien kan hun natuurlijke zoetheid helpen om de behoefte aan iets zoets te stillen zonder toevlucht te nemen tot snoep. Dat gezegd hebbende, maakt de hoeveelheid het verschil: het is belangrijk om niet te overdrijven, vooral met gedroogde vijgen, die veel meer suikers en calorieën bevatten. Als ze met mate worden opgenomen in een evenwichtig voedingspatroon en bij voorkeur worden gecombineerd met een bron van eiwitten of goede vetten, kunnen vijgen een smakelijke optie zijn, zelfs voor mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle moeten houden. Ook in dit geval is persoonlijk advies van een arts van cruciaal belang om elke voedingskeuze aan te passen aan de individuele behoeften.
Verhogen vijgen de bloeddruk?
Nee, vijgen verhogen de bloeddruk niet. Ze kunnen zelfs een gunstig effect hebben, vooral als ze vers en in gematigde hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze zijn rijk aan kalium, een mineraal dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Bovendien helpt hun vezelgehalte de opname van cholesterol en vetten te verminderen. Vijgen leveren ook antioxidanten, die de slagaders beschermen tegen oxidatieve schade“, zegt voedingsdeskundige Federica Grignani. ”Natuurlijk is het, zoals bij elk voedingsmiddel, belangrijk om ze op te nemen in een evenwichtig dieet. Mensen met hoge bloeddruk moeten echter de consumptie van gedroogde vijgen beperken. Gedroogde vijgen kunnen sporen van toegevoegd natrium bevatten als ze industrieel zijn verwerkt en hebben een hoger calorie- en suikergehalte. Dat gezegd hebbende, kan geen enkel voedingsmiddel op zichzelf een negatief effect hebben op de gezondheid. Het zijn de dagelijkse gewoonten die het verschil maken“, concludeert de deskundige.