Snelle, sappige appeltaart met kwark: luchtig beslag ontmoet fruitige cheesecake

Onze snelle, sappige appeltaart met kwark combineert zure appels met zoete kwark en is daarmee een perfecte allrounder voor bij de koffie. Met ons recept lukt de sappige cheesecake gegarandeerd. Jij en je gasten zullen er dol op zijn!

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 130 gboter op kamertemperatuur
  • 80 gsuiker
  • 1 pakjevanillesuiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 250 gbloem
  • ½ pakjebakpoeder
  • 50 mlmelk

Voor de kwarkvulling:

  • 250 gmagere kwark
  • 80 gsuiker
  • 1 pakjevanillesuiker
  • 2 el citroensap
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder

Daarnaast:

  • 650 g zure appels

Snel en eenvoudig een sappige appeltaart met kwark bakken

Stap 1 Bodem voorbereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte, vet een springvorm goed in en bestuif deze met wat bloem. Klop voor de bodem de boter op kamertemperatuur met suiker, vanillesuiker en een snufje zout tot een luchtig mengsel.

Stap 2: het deeg roeren

Roer de eieren een voor een door het mengsel. Zeef de bloem en het bakpoeder bij het mengsel en roer samen met de melk tot een glad deeg.

Stap 3: het deeg in de springvorm gieten

Verdeel het deeg in de springvorm zodat het aan de rand iets hoger ligt.

Stap 4: Meng de kwarkmassa

Meng voor de kwarkmassa magere kwark, suiker, vanillesuiker en citroensap tot een gladde massa. Roer vervolgens de eieren en het puddingpoeder erdoor.

Stap 5Appels voorbereiden

Schil ten slotte de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Spatel de appelblokjes door het kwarkmengsel en verdeel alles voorzichtig over de deegbodem.

Stap 6Appeltaart bakken

Bak oma’s appeltaart met kwark 50-60 minuten op de middelste richel.

Tip: Als de appeltaart tegen het einde van de baktijd te donker wordt aan de bovenkant, kun je hem losjes afdekken met wat aluminiumfolie.

Tips voor een geslaagd roerdeeg

Eigenlijk kan er bij een eenvoudig roerdeeg niet veel misgaan, maar om het echt perfect te maken, raden we je aan om het volgende in acht te nemen:

  • alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn
  • eieren één voor één onderroeren & telkens 30 seconden
  • bloem absoluut zeven, zodat er geen klontjes ontstaan
  • over het algemeen veel roeren op de hoogste stand, dan wordt het deeg lekker luchtig

Variëren met sappige appeltaart met kwark

Je kunt de taart heel eenvoudig en snel variëren door bijvoorbeeld:

  • een handvol rozijnen door het kwarkmengsel te roeren.
  • de appeltaart na ongeveer 20 minuten bakken te bedekken met kruimels.
  • je roerdeeg op smaak te brengen met ½ theelepel kaneel.
  • in je roerdeeg ongeveer 80 g bloem te vervangen door gemalen hazelnoten.
  • In plaats van magere kwark een kwark met 20% vet in droge stof gebruikt.

Tip: Na het bakken kun je de snelle, sappige appeltaart met kwark bestrooien met wat poedersuiker of kaneel en suiker!

De beste appels voor appeltaart met kwark

Welke appelsoorten zijn het meest geschikt voor appeltaart? Dat zijn natuurlijk zure soorten! Ze vormen de perfecte tegenhanger van de zoete kwark en het deeg en geven een heerlijk fruitig aroma. Let er bij het kiezen van de appels ook op dat ze een steviger vruchtvlees hebben, zodat ze tijdens het bakken niet te papperig worden.

Deze zure soorten zijn ideaal voor onze snelle, sappige appeltaart met kwark:

  • Boskoop
  • Braeburn
  • Cox-Orange
  • Elstar
  • Jonagold

Houd je niet zo van zure appels en wil je liever genieten van een fruitige en zoete appeltaart? Gebruik dan zuurarme appels, zoals Elstar of Gala.

Deel je liefde