Protocolexpert: “Als we aan tafel zitten, mogen we bananen niet met onze handen eten”.

Weten hoe je aan tafel moet zitten is niet alleen een kwestie van het bestek correct hanteren of het servet op de juiste plaats leggen. Het is in wezen een vorm van communicatie. De manier waarop we brood breken, anderen aan het woord laten of wachten tot iedereen is bediend, weerspiegelt niet alleen beleefdheid, maar ook ons vermogen om te integreren in een sociale omgeving. Protocol moet niet worden geïnterpreteerd als een starre verzameling verouderde regels, maar als een hulpmiddel dat het samenleven vergemakkelijkt.

María José Gómez is een etiquettespecialist en in een van haar laatste video’s heeft ze het gehad over de stappen die je moet volgen als je aan tafel van een banaan geniet: “Bananen worden, als we aan tafel zitten, niet met onze handen gegeten, maar met bestek. Het is ook een van de makkelijkste vruchten om te pellen”, begint hij.

“Het is de meest elegante en verfijnde manier om een banaan aan tafel te eten.

We verwijderen de bovenkant. De expert noemt dit de kop van de banaan. We leggen het in het weggegooide deel van ons bord.

We verwijderen het onderste deel. Opnieuw leggen we het in de weggooi, samen met de top die we eerder hebben afgesneden.

Korst. De volgende stap is om de banaan van begin tot eind in dunne plakjes te snijden: “Als we hem eenmaal hebben, verwijderen we de schil alsof we een echt geheim onthullen,” zegt hij.

Snijden. Tot slot snijden we de banaan stuk voor stuk door en genieten we: “Dit is de meest elegante en verfijnde manier om een banaan te eten als we aan tafel zitten”, besluit hij.

Reflectie. Afgezien van de formaliteit moedigen deze gebaren gewoonten van hygiëne en beleefdheid aan die de dagelijkse coëxistentie versterken. Dus ook al lijkt het een klein detail, het volgen van het protocol bij het eten van een banaan is een teken van aandacht, zorg en respect voor jezelf en voor anderen aan tafel.

Deel je liefde