Mangosteen is een exotische tropische vrucht, bekend om zijn witte, zoetzure vruchtvlees en delicate aroma. Naast de verfijnde smaak wordt deze vrucht gewaardeerd om zijn rijke gehalte aan antioxidanten en zijn gunstige eigenschappen voor de gezondheid.
Mangosteen (Garcinia mangostana) is een aantrekkelijke tropische boom (familie Clusiaceae), afkomstig uit Zuidoost-Azië en gekweekt om zijn zoetzure vrucht.
De mangosteenvrucht wordt zeer gewaardeerd om zijn sappige en delicate textuur en zijn licht samentrekkende aroma en wordt meestal vers, geconserveerd of gedroogd gegeten.
Wat is mangosteen
Mangosteen is een tropische vrucht afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze vruchten, wetenschappelijk bekend onder de naam Garcinia mangostana, worden vaak de “koningin van de vruchten” genoemd. De boom produceert vruchten met een paarse schil, die wit, zoet vruchtvlees bevatten, rijk aan vitamine C, antioxidanten en essentiële mineralen. Mangosteen wordt gewaardeerd om zijn unieke bloemige aroma, zijn voedingswaarde en zijn zeldzaamheid buiten de regio’s van herkomst. Hier zijn 20 feiten over mangosteen:
Hoe eet je het?
De tropische mangosteen wordt in overvloed geteeld in Thailand. Hij is zo groot als een tennisbal en heeft een harde, intens paarse schil. Deze unieke vrucht heeft een zoete smaak en een zeer fijne textuur en is rijk aan antioxidanten en micronutriënten. Je vindt hem in winkels en markten met Aziatische producten.
Goede mangostans hebben gezonde groene steeltjes en een glanzende schil. De vrucht moet stevig zijn en geen barsten vertonen. Zorg ervoor dat de vrucht geen insecten bevat en koop geen vruchten met harde druppels gele hars op de schil, omdat die vaak segmenten bevatten die zijn aangetast door de hars.
Om de mangosteen te openen, houdt u hem stevig aan de zijkant vast en maakt u een inkeping met een gekarteld mes. Hoe ouder de vrucht, hoe harder de schil (het kan zijn dat u zaagbewegingen moet maken). Snijd oppervlakkig rondom, ongeveer 0,5-0,8 cm diep, net genoeg om een opening te maken om uw vingers in te steken. U hoeft niet tot het midden door te snijden, volgens thespruceeats.Als je geen mes hebt, kun je de mangosteen tussen je handpalmen houden en knijpen totdat de paarse schil barst. Zodra ze gebarsten zijn, kunnen de schillen worden gepel
Deze methode is echter rommeliger en kan de segmenten binnenin pletten, waardoor er sap vrijkomt.
Nadat je de vrucht rondom hebt doorgesneden, probeer je hem met je vingers open te maken of door voorzichtig aan elke helft te trekken, net zoals je een avocado opent. Als dat niet lukt of als je het witte vruchtvlees niet ziet, heb je niet diep genoeg gesneden.
Verwijder de schil om het witte vruchtvlees van de mangosteen te onthullen. Als er kleine stukjes van de paarse schil aan het vruchtvlees blijven kleven, laat die dan zitten; deze schil bevat waardevolle antioxidanten en micronutriënten.
Goede mangostans hebben ondoorzichtige, witte en stevige segmenten, geen doorschijnende of gelige.
Het vruchtvlees van de mangostan lijkt op dat van een sinaasappel, met interne segmenten. Gebruik uw vingers om de segmenten van elkaar te scheiden.
De pitten zijn zacht en eetbaar, u hoeft ze niet te verwijderen. Soms merkt u ze niet eens op. Sommige mensen eten ze echter niet omdat ze hard en bitter kunnen zijn.Mangosteen kan vers worden gegeten of worden gecombineerd met andere exotische vruchten in een salade. Sommigen maken er sap van, met schil en al. Het kan worden gebrui
kt in ijs, sorbets en diverse desserts, zoals clafoutis met mangosteen. Het kan ook worden gebruikt als garnering voor Aziatische puddingen, zoals Thaise tapiocapudding. Het kan ook worden toegevoegd aan hartige gerechten, waar het een zoete smaaktoets geeft.
Voedingswaarden
Mangosteen bevat weinig calorieën, maar biedt veel essentiële voedingsstoffen.
190 gram ingeblikte mangosteen, uitgelekt en verpakt in siroop, bevat:
• Calorieën: 143
• Koolhydraten: 35 g
• Vezels: 3,5 g
• Vetten: 1 g
• Eiwitten: 1 g
• Vitamine C: 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
• Vitamine B9 (foliumzuur): 15% van de ADH
• Vitamine B1 (thiamine): 9% van de ADH
• Vitamine B2 (riboflavine): 8% van de ADH
• Mangaan: 9% van de ADH
• Koper: 15% van de ADH
• Magnesium: 6% van de ADH
De vitamines en mineralen in deze vrucht zijn belangrijk voor het behoud van veel lichaamsfuncties, waaronder DNA-productie, spiercontractie, wondgenezing, immuniteit en zenuwtransmissie.
195 gram van deze vrucht levert bijna 12,5% van de ADH aan vezels — een voedingsstof die vaak ontbreekt in de voeding van mensen.
Gezondheidsvoordelen
Mangosteen (Garcinia mangostana) is een tropische vrucht met een lichtzoete en zure smaak.
Hij komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar komt ook voor in verschillende tropische regio’s over de hele wereld.
De vrucht wordt ook wel ‘paarse mangosteen’ genoemd vanwege de donkerpaarse kleur die de schil krijgt als hij rijp is. Het sappige vruchtvlees binnenin is daarentegen wit en glanzend.
Rijk aan krachtige antioxidanten
Een van de belangrijkste aspecten van mangosteen is het unieke profiel van antioxidanten.
Antioxidanten zijn stoffen die de schadelijke effecten van vrije radicalen, die in verband worden gebracht met verschillende chronische ziekten, neutraliseren.
Mangosteen bevat voedingsstoffen met antioxiderende eigenschappen, zoals vitamine C en mangaan. Bovendien levert het xantonen, een speciaal soort plantaardige stof met krachtige antioxiderende eigenschappen.
Studies hebben aangetoond dat de antioxiderende werking van xantonen ontstekingsremmende, kankerbestrijdende, anti-verouderings- en antidiabetische effecten kan hebben.
Xanthonen kunnen verantwoordelijk zijn voor veel van de potentiële voordelen van mangosteen, maar er is meer onderzoek bij mensen nodig om duidelijke conclusies te kunnen trekken.
Kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben
Xanthonen in mangosteen kunnen helpen om ontstekingen te verminderen.
Studies op cellen en dieren tonen aan dat xantonen een ontstekingsremmende werking hebben en het risico op ontstekingsziekten zoals kanker, hartziekten en diabetes kunnen verminderen, aldus .
Mangosteen is ook rijk aan vezels, die tal van voordelen bieden. Sommige dierstudies suggereren dat een vezelrijk dieet de ontstekingsreactie van het lichaam kan verminderen.
Er is echter meer onderzoek nodig om een beter inzicht te krijgen in de invloed van mangosteen op ontstekingen en de progressie van ziekten bij mensen.
Kan kankerbestrijdende effecten hebben
Bevolkingsonderzoeken tonen aan dat een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, waaronder mangosteen, geassocieerd wordt met een lagere incidentie van kanker.
Bepaalde plantaardige stoffen in mangosteen, waaronder xanthonen, hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, die kunnen helpen bij het voorkomen van de ontwikkeling en verspreiding van kankercellen.
Meerdere laboratoriumstudies hebben aangetoond dat xanthonen de groei van kankercellen kunnen remmen, onder andere in de borst, maag en longen.
Sommige dierstudies hebben aangetoond dat xanthonen de ontwikkeling van darm- en borstkanker kunnen vertragen.
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is er onvoldoende onderzoek bij mensen gedaan.
Kan gewichtsverlies ondersteunen
Op het gebied van gezondheid en welzijn is een van de bekendste beweringen over mangosteen dat het gewichtsverlies kan ondersteunen.
Een studie toonde aan dat muizen die een vetrijk dieet kregen, maar aangevuld met mangosteen, aanzienlijk minder gewicht aankwamen dan de controlegroep.
In een klein onderzoek van 8 weken hadden mensen die dagelijks mangostansap dronken (90, 180 of 270 ml, twee keer per dag) een lagere body mass index (BMI) dan de controlegroep.
Het onderzoek naar het verband tussen mangosteen en obesitas is beperkt, maar deskundigen zijn van mening dat de ontstekingsremmende effecten van de vrucht de vetstofwisseling kunnen ondersteunen en gewichtstoename kunnen voorkomen.
Er is echter meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe mangosteen kan worden opgenomen in een effectief plan om gewicht te verliezen.