Een nieuwe studie onderzocht de matigende effecten van twee belangrijke levensstijlfactoren op het risico op sterfte door leverziekten
Geniet u van een pint bier, een glas wijn of een whisky? Zorg dan voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, aldus een nieuwe studie.
Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de lever ten minste gedeeltelijk beschermen tegen de schadelijke effecten van alcohol, meldden onderzoekers in de uitgave van 27 augustus van het tijdschrift Journal of Hepatology.
Elke hoeveelheid dagelijkse alcoholinname of overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op overlijden door leverschade, zo ontdekten de onderzoekers.
Maar een goed dieet en meer lichaamsbeweging verminderen dat risico aanzienlijk, zelfs als je een zware drinker of een dwangmatige drinker bent, zo bleek uit de resultaten.
“We ontdekten dat het aanhouden van een hoog niveau van lichaamsbeweging en/of een goede voedingspatroon geassocieerd was met een lager risico op levergerelateerde sterfte bij alle drinkpatronen”, aldus hoofdonderzoeker dr. Naga Chalasani, hoogleraar gastro-enterologie en hepatologie aan de medische faculteit van de Universiteit van Indiana in Indianapolis.
In de VS drinkt meer dan de helft (53 procent) van de volwassenen regelmatig alcohol, en sterven jaarlijks ongeveer 178.000 mensen aan overmatig alcoholgebruik, aldus de onderzoekers in de ondersteunende notities.
In het onderzoek analyseerden de onderzoekers gegevens van meer dan 60.000 deelnemers aan de National Health and Nutrition Examination Survey tussen 1984 en 2018. In de enquête werden mensen gevraagd naar hun alcoholgebruik, voedingspatroon en lichaamsbeweging.
De onderzoekers definieerden overmatig alcoholgebruik als meer dan drie drankjes per dag voor vrouwen en meer dan vier voor mannen. Overmatig alcoholgebruik was vier of meer drankjes voor vrouwen of vijf of meer voor mannen in één keer en gedurende twee uur.
Uit overlijdensregisters bleek dat ongeveer 250 van de deelnemers aan de enquête tijdens de 12 jaar durende follow-up overleden waren aan leverproblemen, aldus de onderzoekers. De gemiddelde dagelijkse alcoholinname verhoogde het risico op levergerelateerde sterfte met ongeveer 4% bij mannen en 8% bij vrouwen, zo blijkt uit de resultaten.
Overmatig alcoholgebruik is bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid van de lever, omdat het het risico op sterfte met 52% verhoogt bij mannen en 2,5 keer bij vrouwen, aldus de studie.
Maar lichaamsbeweging en gezonde voeding boden enige bescherming tegen leverschade door alcohol, aldus de onderzoekers:
- Lichamelijke activiteit verlaagde het risico op overlijden met 36 procent bij zware drinkers en met 69 procent bij dwangmatige drinkers
- Een gezonder dieet verlaagde het risico op overlijden met 86% bij zware drinkers en met 84% bij dwangmatige drinkers
- Zelfs mensen die af en toe dronken, hadden een 65 procent lager risico op levergerelateerd overlijden door een gezonder dieet en een 48 procent lager risico door lichaamsbeweging.
Een gezond dieet is rijk aan groenten, fruit, granen, zeevruchten, plantaardige eiwitten en gezonde vetten, aldus de onderzoekers. Het bevat ook minder “lege calorieën” uit vaste vetten, alcohol en toegevoegde suikers.
Mensen werden als lichamelijk actief beschouwd als ze vijf of meer keer per week matige lichaamsbeweging of drie of meer keer per week intensieve lichaamsbeweging rapporteerden.
De resultaten toonden ook aan dat vrouwen weliswaar een aanzienlijk hoger risico lopen op alcoholgerelateerde leversterfte dan mannen, maar ook meer baat hebben bij lichaamsbeweging en een gezond dieet.“Het unieke van onze studie ligt in het vermogen om tegelijkertijd de matigende effecten van twee belangrijke levensstijlgedragingen op het risico van leversterfte bij verschillende niveaus en patronen van alcoholgebruik in een representatieve Amerikaanse populatie te beoordelen, waardoor een genuanceerder en vollediger beeld van de risico’s van alcoholgebruik wordt geboden”, aldus Chalasani in een persbericht.