Kun je worstjes koud eten? We leggen het voor eens en voor altijd uit.

Hoewel sommigen hun neus ophalen bij het zien van worstjes, blijven ze toch een van de meest verkochte producten. Meestal belanden ze in een pan met heet water, soms worden ze koud gegeten, rechtstreeks uit de verpakking. Is dat gezond?

Laten we beginnen met het feit dat de ene worst de andere niet is. Het is natuurlijk nog steeds een sterk bewerkt product, dat een uitzondering op het dagelijkse dieet zou moeten zijn en niet een onderdeel van elk ontbijt. Als we er echter voor zorgen dat we worstjes van goede kwaliteit kopen, met een zuivere samenstelling en een hoog vleesgehalte, staat niets ons in de weg om een portie te eten. De markt speelt in op de behoeften van de consument, dus er verschijnen steeds meer producten in de winkels die geen schrikbarende ingrediënten bevatten.

Als je eenmaal goede worstjes hebt gekocht, is het tijd om ze te bereiden. Ze zijn al voorverwerkt, dus je zou denken dat je alleen maar de verpakking hoeft te openen en kunt beginnen met eten. Het is echter beter om even te wachten en water in een pan aan de kook te brengen.

Rauwe worstjes

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) raadt het eten van worstjes zonder ze te verhitten af, omdat ze besmet kunnen zijn met de bacterie Listeria monocytogenes, die listeriose veroorzaakt. Listeria komt voor in het milieu, onder andere in de bodem en het water, en in het spijsverteringskanaal van dieren. Het verontreinigt voedsel, voornamelijk vleesproducten. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen, pasgeborenen en ouderen lopen een groter risico op listeriose, wat kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

Het is belangrijk om op te merken dat de worstjes die op de Poolse markt verkrijgbaar zijn, getest zijn en onderworpen worden aan strenge sanitaire controles. Producenten zijn verplicht om de aanwezigheid van bacteriën, waaronder Listeria, te controleren, waardoor de kans op besmetting minimaal is. Toch zijn de aanbevelingen van de FDA gerechtvaardigd – het gaat om het principe van “het zekere voor het onzekere nemen”. Het risico, hoewel minimaal, kan toenemen bij onjuiste opslag van het product, bijvoorbeeld wanneer de verpakking beschadigd is.

Hoe eet je worstjes?

Je kunt ze niet rauw eten, dus je moet ze op de een of andere manier opwarmen. En hier is het niet zo vanzelfsprekend, want lang koken is niet aan te raden.

De eenvoudigste en meest effectieve manier is om ze in kokend water op te warmen:

  1. Breng water aan de kook in een pan en haal deze vervolgens van het vuur.
  2. Leg de worstjes ongeveer 3-5 minuten in het hete water.
  3. Haal ze uit het water en klaar is Kees

Denk eraan om geen zout aan de pan toe te voegen. De worstjes zijn al zout genoeg, dus het toevoegen van kruiden is overbodig.

Deel je liefde