Weinig moeite, veel beloning: een goede pruimentaart is altijd lekker. Deze klassieke taart verdient deze titel terecht, want hij smaakt gewoonweg heerlijk. Maar wist je dat je zelfs een doorgewinterde evergreen nog iets kunt verbeteren? Probeer daarvoor maar eens deze havermout-pruimentaart uit de oven. Hij is nootachtig, fruitig en sappig – en dankzij het kwark-olie-deeg zonder rijstijd ook nog eens snel klaar in de oven.
Havermout-pruimentaart uit de oven is altijd een succes
De zomer is het fruitseizoen en langzaamaan verschijnen de eerste pruimen in de schappen van de supermarkt. Goed, pruimen zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, dus misschien moet ik het iets specifieker formuleren: langzaamaan zijn er weer pruimen verkrijgbaar die ergens naar smaken en niet als belangrijkste smaak “zuur” hebben. Ik heb het hier niet over kwetsen, daar moeten we nog even op wachten. Ik bedoel de volle, ronde steenvruchten die in prachtige kleuren zoals lichtpaars, geel of soms groen als renekloden verkrijgbaar zijn.
Deze pruimen zijn bijzonder geschikt voor allerlei soorten gebak. Een van mijn favorieten is deze havermout-pruimentaart van de bakplaat, die overtuigt door zijn nootachtige smaak en eenvoudige bereiding.
Wacht even, eenvoudig te bereiden? Worden kruimeltaarten niet meestal met gistdeeg bereid? Vaak wel, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar gewoon geen zin in had toen ik me aan de bereiding van deze taart waagde. Dus liet ik de gist gewoon weg en greep ik naar een van mijn favorieten: kwark-oliedeeg. Dat is supersnel, altijd sappig en vrijwel altijd een succes. Voor een extra nootachtige smaak heb ik trouwens een deel van de bloem vervangen door havermeel. Daarop heb ik plakjes pruim verdeeld, die ik met wat kaneel en piment had gekruid, en er een flinke hoeveelheid havermoutkruimels overheen gestrooid. Hup, de oven in en even later rook het hele appartement zo verleidelijk dat ik bijna niet kon wachten.
Bakken kan zo eenvoudig zijn, zoals deze havermout-pruimentaart uit de bakvorm bewijst. Bovendien levert dit recept echt veel taart op, dus perfect voor familiefeesten of tuinfeesten. Een toefje slagroom erop en klaar is het taartgeluk. Eet smakelijk!
Pruimentaart smaakt altijd. Heb je zin om meer variaties te proberen? Maak dan eens een pruimentaart uit een cakevorm of, heel chique, een pruimentaart met meringue. Ook buiten Duitsland zijn er lekkere variaties, zoals de Franse Far Breton.
Havermout-pruimentaart van de bakplaat
Ingrediënten
Voor het kwark-olie-deeg:
- 250 g magere kwark
- 100 ml melk
- 100 ml koolzaadolie
- 80 g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 250 g tarwebloem
- 100 g havermeel
- 1 pakje bakpoeder
Voor de vulling:
- 1 kg rijpe pruimen
- 1 theelepel kaneel
- 1 snufje piment
- 2 eetlepels suiker
Voor de kruimels:
- 150 g zachte havermout
- 100 g tarwebloem
- 100 g koude boter
- 80 g suiker
- 1 snufje zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte.
- Meng de kwark, melk, olie, suiker, vanillesuiker en zout in een kom.
- Meng de twee soorten bloem met het bakpoeder en voeg dit toe aan het kwarkmengsel. Kneed alles tot een glad deeg. Rol het uit op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat.
- Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd ze in partjes en breng ze op smaak met kaneel en piment. Strooi de suiker erover en roer alles goed door elkaar. Verdeel de partjes dicht naast elkaar over het deeg en giet het vrijgekomen sap erover.
- Kneed voor de kruimels snel de havermout, bloem, boter, suiker en zout door elkaar. Verdeel ze gelijkmatig over de pruimen.
- Bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kruimels goudbruin zijn.
- Laat de taart iets afkoelen. Serveer hem puur of met een toef slagroom.