Zaden en de oliën die ervan worden gemaakt, zijn een van de gezondste geschenken van de natuur, boordevol nuttige, gezonde vetten, zeggen onderzoekers. Toch zijn veel mensen huiverig voor bepaalde oliën, maar dat komt grotendeels door misverstanden.
De gezondheid van oliën hangt niet alleen af van de samenstelling van het vet, maar ook van de manier waarop en de hoeveelheid waarin ze worden geconsumeerd.
De negatieve beoordeling van zaadoliën in ultraverwerkte voedingsmiddelen komt vooral voort uit de associatie met ongezonde voedingsmiddelen, niet uit de oliën zelf.
De gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de consumptie van ultraverwerkte voedingsmiddelen, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2 en hartziekten, zijn eerder het gevolg van een overmatige inname van zetmeel, suiker en zout en van kunstmatige toevoegingen, en niet van de oliën zelf, schrijft de BBC.
Zadenoliën – met name koolzaad-, soja-, zonnebloem- en maïsolie – kunnen gezond zijn als ze worden geconsumeerd als onderdeel van een evenwichtig dieet, vooral als ze niet worden gecombineerd met ultraverwerkte voedingsmiddelen. Volgens Dariush Mozaffarian, professor aan de Tufts University in Massachusetts, hebben omega-6-vetzuren belangrijke gezondheidsvoordelen.
Koolzaadolie verlaagt het cholesterolgehalte aanzienlijk
Een meta-analyse van in totaal 27 onderzoeken toonde aan dat koolzaadolie bijvoorbeeld het LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagt in vergelijking met zonnebloemolie en verzadigde vetten, terwijl een ander onderzoek aantoonde dat het lichaamsgewicht drastisch verminderde, vooral bij type 2-diabetici.
Oliën zijn een van de gezondste geschenken van de natuur, boordevol nuttige, gezonde vetten. Koolzaadolie heeft bijvoorbeeld een uitstekend effect op het cholesterolgehalte in het bloed en vermindert ook het lichaamsgewicht in gematigde mate. De gezonde vetten in koolzaadolie, met name de meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuren, verbeteren de bloedsuikerspiegel, de insulineresistentie en de insulineproductie. Er zijn tal van manieren om zaadoliën op een gezonde manier te consumeren, bijvoorbeeld in salades of in wokgerechten, aldus Mozaffarian.
Van sojaolie is ook aangetoond dat het de cholesterolspiegel verbetert in vergelijking met verzadigde vetten. Volgens een studie hadden mensen die meer sojaolie consumeerden een lager risico op sterfte door alle oorzaken; elke dag 5 gram consumeren verminderde dit risico met 6 procent.