Jägerschnitzel-ovenschotel geeft de klassieker een nieuw jasje

Soms mag het hartig zijn. En dan ook echt hartig. Dan is het niet makkelijk om te kiezen of je een hartig gerecht uit de pan of een ovenschotel wilt maken. Waarom niet allebei? Deze Jägerschnitzel-ovenschotel is precies wat je op zulke momenten nodig hebt. Het neemt het beste van de traditionele Jägerschnitzel, doet het heel eenvoudig in een ovenschaal en laat de oven alles met kaas gratineren.

Zo maak je een heerlijke jagerschnitzel-ovenschotel

Volgens de traditie komt de jagerschnitzel uit de Oostenrijkse keuken en is het een kalfsschnitzel in een hartige champignonsaus, de zogenaamde jagersaus. In werkelijkheid werd deze saus voor het eerst genoemd in de Franse keuken, waar hij bekend staat als sauce chasseur. Rond 1900 combineerde de wereldberoemde kok Auguste Escoffier de jagersaus voor het eerst met kalfsschnitzel. De combinatie sloeg aan en is tot op de dag van vandaag populair.

Maar hier gaat het niet om de klassieker, maar om een heerlijke variant, de jagerschnitzel-ovenschotel. Het basisprincipe hiervan: de schnitzels en de saus gaan samen in de oven. Je bakt de schnitzels weliswaar kort in de pan, maar in veel minder olie dan de gepaneerde variant. Dat betekent minder bakvet op je blouse en minder vetspetters die je moet wegvegen.

Ondertussen maak je de saus: bak eerst champignons goudbruin, meng ze met uien en knoflook, blus het geheel af met witte wijn en voeg als laatste room, mosterd en wat krachtige bouillon toe. Leg de champignonsaus en schnitzels in laagjes in een ovenschaal en strooi er kaas overheen. In een handomdraai staat het geheel in de oven en wordt het heerlijk gegratineerd – dit is iets voor als je grote honger hebt. Hierbij past aardappelpuree of vers brood, maar ook puur smaakt de jagerschnitzel-ovenschotel uitstekend.

Ben je dol op hartige ovenschotels? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! We hebben een heerlijke selectie ovengerechten samengesteld, waar je naar hartenlust van kunt smullen. Wat dacht je van deze romige oven-gyros of een pasta-ovenschotel met asperges en gehakt? Ook deze kip-champignon-gratin is superlekker.

Jägerschnitzel-ovenschotel

Ingrediënten

  • 4 kalfsschnitzels van ca. 150 g
  • Zout en peper
  • 1 el olie om te bakken
  • 300 g champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml vleesbouillon
  • 200 ml room
  • 150 ml groente- of vleesbouillon
  • 1 theelepel mosterd
  • 150 g geraspte kaas, bijv. Emmentaler of Gouda

Bereiding

  • Kruid de schnitzels met zout en peper. Bak ze in een beetje olie in een pan op hoog vuur ongeveer 2 minuten per kant – ze mogen slechts lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Bak de champignons in de schnitzelpan op hoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze glazig.
  • Blus af met witte wijn en bouillon en laat het even inkoken. Roer de room, bouillon en mosterd erdoor en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C boven-/onderwarmte.
  • Leg de gebakken schnitzels in een ovenschaal. Verdeel de champignonsaus erover.
  • Strooi de kaas er gelijkmatig overheen en bak de ovenschotel 20-25 minuten, tot de kaas goudbruin is.
Deel je liefde