Italiaanse tomatensalade: het beste zomerrecept

Er zijn letterlijk talloze tomatensalades. Elk land, ja bijna elk gezin, heeft wel een eigen recept. Mijn favoriete variant is de Italiaanse tomatensalade. Deze salade bevat geen toeters en bellen of bijzondere ingrediënten, maar overtuigt toch met een concentraat aan aroma’s.

Italiaanse tomatensalade: een klassieker die nooit uit de mode raakt

De nazomer is het seizoen van de tomaten. Een groente die net zo bij de Italiaanse keuken hoort als de scheve toren van Pisa. Dieprode, volle en zongerijpte vruchten vol smaak wachten nu alleen nog om geoogst te worden en verwerkt te worden tot heerlijke gerechten. Wat dacht je van een tomatensalade, gemaakt van weinig, maar de beste ingrediënten? Deze Italiaanse variant kost je slechts 20 minuten om te bereiden. Als beloning krijg je een smaakbeleving vol zomerse aroma’s.

Als je de salade zelf wilt maken, zorg er dan voor dat je ingrediënten van zo goed mogelijke kwaliteit koopt. Dat geldt vooral voor de tomaten. Halfrode, harde en naar water smakende exemplaren geven de salade niet de gewenste smaak.

Een in blokjes gesneden sjalot zorgt voor een kruidige basissmaak, oregano en basilicum voor de mediterrane accenten. Alles wordt bij elkaar gehouden door olijfolie, meer heb je niet nodig voor een goede dressing.

Geniet van de salade als hoofdgerecht en proef de volle smaak van de afzonderlijke componenten. Ook bij gegrilde gerechten of als voorgerecht met Italiaans brood is de tomatensalade een hoogtepunt op tafel. Nog een tip: strooi er geroosterde pijnboompitten overheen voor een nootachtige extra smaak.

Wil je nog meer Italiaanse levensvreugde op je bord? Dan kunnen we je onze selectie culinaire klassiekers uit het mediterrane land aanbevelen. Daaronder deze courgette-scarpaccia, het rijstgerecht Frascarelli of deze pasta alla genovese Napoletana. Veel plezier met koken.

Italiaanse tomatensalade

Ingrediënten

  • 600 g rijpe tomaten
  • 200 g kleine mozzarellabolletjes
  • 1 sjalot
  • 1 el kappertjes online, bijvoorbeeld hier 🛒
  • 1/2 bosje verse basilicum
  • 2 el gehakte peterselie
  • 50 g ontpitte groene olijven
  • 50 g ontpitte zwarte olijven
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Was de tomaten, verwijder de steel en snijd ze in vieren.
  • Giet de mozzarellabolletjes af en laat ze goed uitlekken.
  • Pel de sjalot en snijd deze in blokjes.
  • Spoel de kappertjes af en hak ze grof. Pluk de basilicumblaadjes van de stengels en hak ze fijn. Hak ook de peterselie fijn.
  • Doe de tomaten, mozzarella, sjalot, groene en zwarte olijven en kappertjes in een kom. Breng op smaak met olijfolie, oregano en peper. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de basilicum en peterselie toe en serveer de salade direct, bijvoorbeeld met ciabatta.
Deel je liefde