Is bevroren brood nog goed? Een arts is duidelijk: “Als je brood invriest en een sneetje uit de vriezer haalt om in de pan te doen…”

Veel van ons vriezen brood in en warmen het later op in de pan of in de broodrooster. Maar is deze manier van bewaren en ontdooien van brood wel gezond? Een dokter legt uit wat voor invloed dit heeft op onze darmflora. De expert legt uit waarom dit een eenvoudige manier is om de darmgezondheid te verbeteren.

Is brood nog goed als het bevroren is? Een arts legt het uit

Brood is een van de producten die de meeste Polen dagelijks eten. Veel mensen besluiten brood in te vriezen – sommigen voor het gemak, anderen om voedselverspilling tegen te gaan. Sara Marín, specialist op het gebied van microbioom, benadrukt dat dit niet alleen praktisch, maar ook gezond is.

Als je brood invriest en een sneetje uit de vriezer haalt om in de pan of de broodrooster te doen, wordt een groot deel van de koolhydraten in het brood omgezet in prebiotische vezels

, legt de arts uit. Ze voegt eraan toe dat dergelijk brood “de glucosespiegel minder snel doet stijgen, beter verteert en minder ontstekingen en winderigheid veroorzaakt”. Dit is te danken aan resistente zetmeel, een soort vezels die ontstaat tijdens het invriezen en opwarmen van brood. Deze komt in de dikke darm terecht en vormt een voedingsbodem voor goede bacteriën.

Het is het favoriete voedsel van je microbioom, dat deze vezels omzet in een essentiële stof: butyraat. Dit vermindert op zijn beurt ontstekingen, ook in het zenuwstelsel, reguleert het immuunsysteem en vermindert de doorlaatbaarheid van de darmen,

vat Marín samen.

Deze bevindingen worden bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. In 2022 werd in “The American Journal of Clinical Nutrition” een analyse gepubliceerd waaruit bleek dat de consumptie van resistente zetmeel de productie van butyraat verhoogt, de microbiota ondersteunt, darmontstekingen vermindert en de insulinegevoeligheid verbetert.

Hoe ontdooi je brood op de juiste manier? Een expert legt het uit

Brood invriezen is één ding, maar hoe je het ontdooit is net zo belangrijk. Het beste kun je brood in plakjes invriezen, zodat je alleen zoveel kunt pakken als je op dat moment nodig hebt. Het is raadzaam om het brood in een luchtdichte zak te doen en met vershoudfolie te omwikkelen, zodat het geen vocht en geurtjes uit de vriezer opneemt.

Hoewel veel mensen brood op kamertemperatuur ontdooien, raadt Sara Marín een andere methode aan. Volgens haar geeft het het beste resultaat om een sneetje brood rechtstreeks uit de vriezer te halen en het in een koekenpan of broodrooster op te warmen.

Kan brood in een koekenpan worden ontdooid? “U doet uw microbioom een plezier”

Het opwarmen van bevroren brood in een koekenpan of broodrooster is niet alleen gemakkelijk, maar ook goed voor de gezondheid. Dit is vooral goed nieuws voor mensen met een gevoelige spijsvertering en voor mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden. Het is echter belangrijk om volkorenbrood te kiezen dat rijk is aan vezels, en geen ultraverwerkte producten met toegevoegde suikers.

Deel je liefde