In plaats van potjes met kant-en-klare sauzen vol conserveermiddelen, kunt u eens een saus met drie ingrediënten proberen. Misschien wordt het wel uw nieuwe favoriet.

Soms zijn de eenvoudigste recepten het lekkerst. De legendarische Italiaans-Amerikaanse chef-kok Marcella Hazan, die wordt beschouwd als de ‘moeder’ van de klassieke Italiaanse keuken in Amerika, heeft een recept nagelaten dat door velen wordt beschouwd als de beste pastasaus ter wereld. En het indrukwekkende? Het bestaat uit slechts drie eenvoudige ingrediënten, die u waarschijnlijk al in uw keuken heeft staan.

De saus die de wereld veroverde

Het recept werd voor het eerst gepubliceerd in Hazans boek Essentials of Classic Italian Cooking in 1992. Sindsdien is het nog steeds geliefd bij professionele en amateurkoks, wordt het genoemd in tijdschriften zoals Delish en wordt het keer op keer geproefd in keukens over de hele wereld. Wat maakt het zo bijzonder? Eenvoud, pure smaak en geen moeite.

De drie ingrediënten

Om deze beroemde saus te maken, heb je alleen nodig:

  • Een blik gepelde tomaten
  • Een halve gepelde ui
  • Een flinke hoeveelheid boter

Niets anders. Geen knoflook, geen kruiden, geen suiker.

De bereiding

Hazan adviseerde om alle ingrediënten in een pan te doen en ze ongeveer 45 minuten te laten sudderen. Haal aan het einde de ui eruit en serveer de saus direct met de pasta van uw keuze.

Het resultaat is een romige, smaakvolle tomatensaus die extra lekker wordt door de boter en de natuurlijke zoetheid van de ui.

De filosofie van Hazan

Zij schreef: “Geen enkel ander gerecht geeft zo goed de rijkdom van de Italiaanse keuken weer als een goed bereide tomatensaus.” Eenvoud is geen armoede – het is de essentie van authentiek koken.

Waarom zou u het proberen?

  • Het is voordelig en er zijn maar weinig ingrediënten voor nodig.
  • Het is snel, met minimale voorbereiding.
  • Het is authentiek, met wortels in de grote Italiaanse traditie.
Deel je liefde