In plaats van havermoutpap als ontbijt maak ik een ander, gezond gerecht. Het vult goed en smaakt lekker

Havermoutpap is een traditioneel gerecht dat vaak als ontbijt wordt gegeten. Mijn familie en ik zijn het echter een beetje beu, dus heb ik besloten om een ander ingrediënt te gebruiken. Ook een graansoort, maar erg lekker en gezond.

Het ontbijt moet voedzaam zijn en snel te bereiden. Het is belangrijk dat het complexe koolhydraten bevat, want op dit moment van de dag hebben we een goede energiebron hard nodig. Graanproducten, zoals havermout, grutten en brood, leveren deze energie zeker. Ik heb een bij ons weinig populair ingrediënt gekozen en daar een uitstekende vervanging voor havermoutpap van gemaakt.

De voedingswaarde van maïsgries

Het product dat ik onlangs voor het ontbijt heb bereid, was maïsgries. In de Poolse keuken is het vrij onbekend, terwijl het in de mediterrane keuken polenta wordt genoemd. Een groot voordeel is dat het geen gluten bevat en licht verteerbaar is. 100 g van dit droge product levert ongeveer 350 kcal. Maïsgries is een zeer goede bron van complexe koolhydraten en vezels. Bovendien bevat het veel eiwitten, B-vitamines, magnesium, fosfor en zink.

Hoe kook je maïsgries voor het ontbijt?

Maïsgries voor het ontbijt kun je het beste dik koken. Je kunt het koken in melk, plantaardige drank of gewoon water. Doe een half kopje van deze gries in ongeveer 1,5 kopje vloeistof en kook het ongeveer 10-15 minuten op laag vuur. Deze pap moet vrij lang koken, dus het is de moeite waard om een iets grotere hoeveelheid vloeistof toe te voegen. Het is ook goed om een snufje zout en een theelepel boter aan de kokende pap toe te voegen, wat de smaak ten goede komt.

Recept:Zoete maïspap

Ingrediënten

  • 1 kopje melk
  • 1/3 kopje maïsgries
  • snufje zout
  • 1 theelepel boter

Bereiding

  1. Gries kokenKook de melk met een beetje zout in een pan. Spoel de gries af, giet af, voeg toe aan de hete melk en roer goed door. Kook het 10-15 minuten op laag vuur tot het zacht en dik is.
  2. ServerenAls de pap dik genoeg is, voeg dan de boter toe en roer het door. Serveer het bijvoorbeeld met bosbessen, noten en dadels.

Hoe serveer je maïsgries als ontbijt?

Ik serveer maïsgries als ontbijt meestal met seizoensfruit. In deze tijd van het jaar kun je bijvoorbeeld bosbessen, frambozen, perziken en pruimen gebruiken. Het is de moeite waard om ze aan te vullen met noten, omdat deze een hoge voedingswaarde hebben. Als de pap voor iemand niet zoet genoeg is, kan deze worden gezoet met een beetje honing of ahornsiroop.

Deel je liefde