De beste paneerlaag voor nuggets en kipfilets is niet alleen paneermeel en geklopt ei. Ik voeg nog een ingrediënt toe, waardoor het vlees een veel diepere smaak krijgt. Ik weet nu al dat ik vrijdag dezelfde paneerlaag voor vis ga maken en dat mijn gezin er dol op zal zijn.
Kipfilets en smakelijke nuggets zijn twee klassiekers op het menu bij ons thuis. De reden is simpel: ik weet dan zeker dat mijn gezin met smaak zal eten en waarschijnlijk allemaal om een tweede portie zal vragen. Ik heb echter het gevoel dat het een beetje saai begint te worden. Daarom ben ik steeds op zoek naar ideeën om dit bekende gerecht wat af te wisselen. Onlangs heb ik een geweldige paneerlaag voor kip ontdekt. Ik heb paneermeel gecombineerd met lijnzaad, en de schnitzels en nuggets hebben nu een heel nieuwe smaak.
Hoe maak je een vernieuwde paneerlaag voor kip?
Het is een subtiele verandering, maar het effect kan spectaculair zijn. Hoe maak je zo’n vernieuwde paneerlaag? Je hoeft alleen maar lijnzaad te mengen met paneermeel. Ik voeg meestal 2 eetlepels toe per glas paneermeel. Liefhebbers van gezonde zaden kunnen de hoeveelheid aanpassen en er nog meer toevoegen. Doe het mengsel in een kommetje of op een plat bord. Maak in een tweede kommetje een geklopt ei met je favoriete kruiden. Ik gebruik meestal paprikapoeder, zout en peper. Paneer de kipfilet of nuggets eerst in het geklopte ei en daarna in het paneermeel gemengd met lijnzaad.
Waar past een paneerlaagje met lijnzaad bij?
Ik heb al kipfilets en nuggets in deze paneerlaag bereid, maar dit zal zeker niet het einde van mijn experimenten zijn. In deze versie zullen ook varkenskoteletten en andere delen van de kip – vleugels of drumsticks – heerlijk smaken. Je kunt ook een stap verder gaan en op deze manier vis, zelfs groenten of kroketten paneren.
Recept voor nuggets in een paneerlaagje met lijnzaad
Ingrediënten:
- dubbele kipfilet
- 2 eetlepels lijnzaad
- 1 kopje paneermeel
- 2 eieren
- zout
- peper
- zoete paprika
- olie om te bakken
- optioneel: kipkruiden
Bereiding:
- Meng het lijnzaad in een kom met het paneermeel.
- Was en droog de kipfilet, verwijder het vlies en andere onnodige delen.
- Snijd in nuggets. Kruid het vlees met zout, peper en paprikapoeder. Zet in de koelkast zodat de kip de smaak van de kruiden kan opnemen – laat het minstens een uur staan, maar het beste is een hele nacht, als dat mogelijk is.
- Doe 2 eieren in een tweede kom en klop ze los.
- Voeg de kipkruiden toe aan de eieren, als je die gebruikt.
- Haal de nuggets eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel gemengd met lijnzaad.
- Verhit de olie in een koekenpan. Als de olie heet is, bak je de gepaneerde nuggets tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze met gekookte aardappelen of frietjes en je favoriete salade.