Ik meng het met kwark en eet het als dessert. Het levert eiwitten en reinigt de darmen van afzettingen als een borstel.

Dit recept bewijst dat gezonde desserts ook erg lekker kunnen zijn. Het is een echte vitaminebom die een geweldige invloed heeft op de werking van de darmen en tegelijkertijd onze smaakpapillen verwent met een zomerse aroma.

Als je tot nu toe een fit dessert associeerde met een trieste combinatie van skyr en kokosschaafsel, is het tijd om dat te veranderen. In dit recept worden frambozen gecombineerd met romige, lichte boerenkwark en chiazaadjes, waardoor ze veranderen in een zomerse delicatesse. Je kunt er het hele jaar door van genieten, want ook bevroren fruit is hier uitstekend geschikt. Vier ingrediënten, even wachten en klaar is Kees.

Gezond dessert met frambozen

Boerenkwark beleeft een culinaire renaissance en bewijst daarmee dat het niet alleen een lekker ontbijt voor onderweg is. Het is een uitstekende bron van volwaardige eiwitten, die essentieel zijn voor de opbouw en het herstel van spieren, en van calcium, dat onmisbaar is voor gezonde botten. Bovendien zorgt het hoge eiwitgehalte voor een langdurig verzadigd gevoel, wat helpt bij het beheersen van het gewicht, zonder het lichaam te belasten met onnodige calorieën.

Raspberries zijn op hun beurt een uitstekende bron van antioxidanten. Hun taak is het bestrijden van vrije radicalen, waardoor ze het verouderingsproces van het lichaam vertragen en het risico op welvaartsziekten zoals atherosclerose, diabetes en hartziekten verminderen. Bovendien zijn raspberries rijk aan vitamine C en vezels, wat het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel ondersteunt.

Om het nog gezonder te maken, wordt het dessert verrijkt met chiazaad. Deze zaden zijn een rijke bron van vezels, die in het spijsverteringsstelsel werken als een “borstel” en helpen bij het verwijderen van afzettingen en het ondersteunen van een regelmatige stoelgang. Voedingsvezels vertragen de opname van suikers en helpen het bloedsuikergehalte op peil te houden, wat vooral belangrijk is voor mensen die kampen met insulineresistentie of diabetes. Bovendien leveren ze een bepaalde hoeveelheid omega-3-vetzuren, die een positieve invloed hebben op de werking van de hersenen en het hart- en vaatstelsel.

Recept voor frambozencrème met boerenkwark

Dit dessert is eenvoudig te bereiden, maar moet wel gekoeld worden, dus het is de moeite waard om het iets eerder te maken. De zoetheid wordt toegevoegd door zelfgemaakte frambozensap. Je kunt dit echter vervangen door een andere zoetstof: xylitol, erythritol of honing. Je kunt natuurlijk ook een oogje dichtknijpen en gewoon suiker of poedersuiker naar smaak toevoegen.

Ingrediënten:

  • 250 g kwark,
  • 80 g bevroren frambozen (of verse frambozen in het seizoen),
  • 1 eetlepel chiazaad,
  • 2 eetlepels frambozensap.

Bereiding:

  1. Verwarm de bevroren frambozen tot ze gesmolten zijn. Verse frambozen zijn direct klaar voor gebruik.
  2. Voeg de uitgelekte kwark, chiazaadjes en frambozensap toe en mix alles.
  3. Schep het mengsel in kommetjes of glaasjes en zet het een uur in de koelkast.
  4. Garneer met vers fruit.
Deel je liefde