Ik meng drie ingrediënten en doe ze in een muffinvorm. Een geweldige snack of lichte maaltijd

Mini-ovenschotels met aardappelen en kaas zijn eenvoudig te bereiden, maar smaken heerlijk. Ik serveer ze als snelle lunch of als snack met verschillende bijgerechten. Hier is het recept.

Er zijn dagen dat ik zin heb in iets vullends, maar tegelijkertijd gemakkelijk te bereiden. Dan pak ik gekookte aardappelen, gele kaas en eieren. Van deze drie eenvoudige ingrediënten maak ik minicasseroles die waanzinnig lekker smaken.

Hoe maak je minigratins van aardappelen en kaas?

Het bereiden van minigratins van aardappelen en kaas is eenvoudig en kost niet veel werk. De basis van het gerecht zijn gekookte aardappelen (bij voorkeur van het type A of B, die niet melig zijn en niet in kleine stukjes vallen). Zowel vers gekookte, afgekoelde aardappelen als aardappelen die over zijn gebleven van de lunch van gisteren zijn zeer geschikt voor minigratins.

Ik meng de aardappelen met een mengsel van geklopte eieren en kaas, breng het op smaak en doe het vervolgens in een ingevette muffinvorm (of kokilek) en bak het tot de eieren gestold zijn en de kaas gesmolten is.

Recept:Mini-ovenschotels met aardappelen en kaas

Ingrediënten

  • 6 middelgrote aardappelen
  • 200 g geraspte kaas
  • 4 grote eieren
  • 1 theelepel kruidenpeper
  • 1 theelepel oregano
  • zout en peper

Extra:

  • basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding

  1. Bereiding van de ovenschotelSchil de aardappelen en kook ze bijna gaar in gezouten water. Giet de gekookte aardappelen af, laat ze uitlekken en afkoelen. Snijd de afgekoelde aardappelen in kleine stukjes en doe ze in een kom. Bestrooi ze met zout en versgemalen peper, kruidenpeper en in de handjes fijngemalen oregano. Voeg de geklopte eieren en de geraspte kaas toe (je kunt ook een beetje slagroom, yoghurt of zure room aan de eieren toevoegen). Meng de ingrediënten voorzichtig, zodat de aardappelstukjes niet kapot gaan.
  2. BakkenBestrijk een muffinvorm met een dun laagje boter en vul deze met de aardappelen en de toevoegingen. Tip: je kunt de boter weglaten en de vorm met papilotjes bekleden of een vorm met antiaanbaklaag gebruiken. Bak 15-20 minuten op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte, zonder hetelucht) – het eimengsel moet stollen en de kaas moet bruin worden.

Hoe serveer je mini-ovenschotels met aardappelen en kaas?

Mini-ovenschotels met aardappelen en kaas smaken het lekkerst direct na bereiding. Ik serveer ze als warme snack en als bijgerecht bij verschillende gerechten, gegarneerd met basilicumblaadjes. Hun smaak past uitstekend bij onder andere:

  • koude en warme sauzen (bijv. knoflooksaus, yoghurtsaus, salsasaus, champignonsaus, tomatensaus, roomsaus met kruiden);
  • gebakken en gestoofd vlees (bijv. rund- en varkensgebraad, kiprolletjes, varkensrolletjes, stoofpot met groenten);
  • groentegerechten (bijv. Hongaarse lecsó);
  • salades en rauwkost (bijv. cherrytomaten met ui, basilicum en olijfolie, salade met rucola, spinazieblaadjes en geroosterde bieten, salade met gegrilde kip).

Optionele toevoegingen aan mini-ovenschotels met aardappelen en kaas

U kunt de smaak van een vullende snack en toevoeging aan verschillende gerechten verrijken door bijvoorbeeld toe te voegen:

  • in blokjes gesneden en gebakken spek, ham, worst, kabanossi;
  • verse kruiden (peterselie, dille, bieslook, lente-uitjes, koriander, oregano, tijm, rozemarijn),
  • gedroogde tomaten,
  • gekookte of gebakken kip van de lunch van gisteren,
  • groenten (wortel, paprika, prei, ui, knoflook, broccoli, courgette, spinazieblaadjes),
  • gorgonzola, fetakaas.
Deel je liefde