Wiener Käsekuchen, Hongaarse taart, Bretonse bonen – we zijn allemaal al gewend geraakt aan de eigenaardige namen van gerechten in de Poolse keuken. Het is immers geen geheim dat al deze gerechten weinig te maken hebben met de keuken van respectievelijk Oostenrijk, Hongarije of Frankrijk… Hoe zit het dan met onze favoriete Griekse gerechten?
Hoewel vis op Griekse wijze herinneringen oproept aan het zonnige Hellas, heeft het er toch maar weinig mee te maken. Nog minder heeft deze kerstlekkernij met de zomer te maken. Als je echter van de smaak houdt, is het de moeite waard om dit recept om te zetten in een vlees-, zomerse, niet-kerstversie. Hiervoor is lichte kip, en met name kipfilet, bij uitstek geschikt.
Hoe maak je Griekse schnitzels?
Kipfilet met een groentevulling is bijzonder lekker. Het is verbazingwekkend dat dit gerecht nog niet minstens één keer per maand op ons menu staat.
Misschien wordt het bereiden van “Griekse schnitzels” ontmoedigd door de noodzaak om wortelgroenten te raspen, wat niet tot de leukste taken in de keuken behoort. Hoe dan ook, het is de moeite waard om je innerlijke luiheid te overwinnen en de handen uit de mouwen te steken. De smaakbeleving zal de moeite die je in dit gerecht steekt zeker compenseren!
Recept voor kipschnitzels op Griekse wijze
Ingrediënten voor de schnitzels:
- 2 kipfilets
- zout
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel kipkruiden
- tarwebloem
- 1 ei
- paneermeel
Ingrediënten voor de groentevulling:
- 1 ui
- 1 prei
- 2 wortelen
- 2 peterselies
- 1/2 selder
- ca. 1,5 kopje water of bouillon
- 1 kopje tomatenpuree
- peper
- zout
- 1/2 theelepel zoete paprika
- olie om te bakken
Bereiding:
- Maak het vlees schoon, snijd het in plakjes en maak het voorzichtig plat met een vleeshamer. Kruid de filets met zout, peper, paprika en kipkruiden.
- Bestrooi het vlees met bloem, geklopt ei en paneermeel. Zet het vlees even apart.
- Schil de groenten en snijd ze fijn (ui) en rasp ze (overige groenten).
- Verhit een beetje olie in een grote koekenpan en begin met het bakken van de ui.
- Voeg vervolgens de geraspte wortelgroenten toe en bak deze ongeveer 10 minuten.
- Giet water of bouillon bij de groenten en laat ze nog 10 minuten stoven.
- Giet vervolgens de tomatenpuree erbij en breng op smaak met kruiden.
- Laat nog een paar minuten sudderen, zodat het overtollige water uit de groenten verdampt.
- Bak het eerder bereide vlees in een andere pan – een paar minuten aan elke kant zou voldoende moeten zijn.
- Leg de gebakken karbonades op een bord of schaal en bedek ze met een laagje gestoofde groenten.
- Serveer zonder bijgerechten of met aardappelen en salade.