Er zijn bepaalde periodes in het jaar die ons recepten voor het koken aanreiken. Dat is ook het geval met het einde van de zomer en knoedels met appels. Zoals bekend zijn aardappelen de basis van knoedels – het aardappeloogstseizoen nadert met rasse schreden, er liggen nog steeds jonge aardappelen op de marktkramen – dus het is de moeite waard om er nu van te genieten, nu ze het meest vers, het goedkoopst en gewoon het lekkerst zijn.
Hetzelfde geldt voor appels. De appelbomen in de boomgaarden buigen onder het gewicht van de rode vruchten, wat ook te zien is in de winkels en op de markten. De appels van augustus en september zijn het zoetst en het lekkerst – en het meest geschikt voor het bereiden van fruitknoedels.
Hoe maak je een goede vulling voor knoedels met appels?
Om ervoor te zorgen dat knoedels met appelvulling meer worden dan een uit elkaar vallend aardappeldeeg gevuld met een gewone appel, is het de moeite waard om de vulling met de nodige zorg te bereiden. Als je wilt dat de vulling perfect wordt, bak de appels dan in een pan met een beetje boter en, als de appels vrij zuur zijn, met een beetje honing als zoetstof. De smaak kan worden benadrukt met kaneel, dat perfect samengaat met appels, en met gedroogd fruit, zoals fijngehakte amandelen, andere noten en rozijnen.
Hoe maak je een goed deeg voor knoedels?
Hoe zit het met het deeg voor knoedels? Hier moet je min of meer dezelfde regels volgen als bij het bereiden van Silezische knoedels. Als je niet zeker weet hoe meelachtig je aardappelen zijn, gebruik dan de klassieke “truc” met de verhoudingen voor Silezische knoedels. Haal 1/4 van de gekookte en gepureerde aardappelen weg en voeg in plaats daarvan aardappelmeel toe. Voeg vervolgens de “weggenomen” aardappelen weer toe, doe er een ei bij en kneed het deeg. Dat is alles, je kunt de knoedels nu vullen!
Recept voor knoedels met appels
Ingrediënten:
- 1,2 kg aardappelen
- 1 kopje aardappelmeel
- 1 ei
- 4 grote appels
- 1 grote eetlepel honing
- Boter
- Kaneel
- Optioneel: amandelen of noten voor de vulling
Bereiding:
- Schil de aardappelen, kook ze in gezouten water en pureer ze.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Verhit een beetje boter in een koekenpan, doe de appels erbij en bak ze met honing tot ze iets dikker worden, glazig worden en het vocht verdampt is. Voeg aan het einde van het bakken kaneel toe. Laat afkoelen.
- Voeg aardappelmeel en een ei toe aan de aardappelen. Kneed het deeg voor de knoedels goed door.
- Vorm een rol van het met bloem bestrooide deeg en snijd deze in kleine stukjes. Druk een stukje deeg lichtjes plat, leg er een lepel appels op, plak het dicht en vorm een ronde knoedel.
- Kook de knoedels in porties in kokend, gezouten water. Het koken duurt ongeveer 5 minuten vanaf het moment dat de knoedels aan de oppervlakte komen.
- Serveer de knoedels met gesmolten boter of zure room.