Aardappelkoekjes zijn een van de gerechten waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt. Sinds ik de versie met een hooglandaccent heb geproefd, maak ik ze niet meer op een andere manier.
Knapperige, goudbruine pannenkoeken, waarvan de geur het huis vult, zijn de echte smaak van mijn kindertijd en een culinair symbool van de Poolse keuken. Ze hebben vele gezichten – je kunt ze serveren met suiker en room, eten met goulash, en er zijn zelfs fans die ze zonder enige toevoegingen eten. Tijdens mijn vakantie heb ik de klassieke pannenkoeken met een regionaal accent geproefd. Ik ben er helemaal verliefd op geworden en bak ze bijna elke vrijdag voor het avondeten.
Aardappelpannenkoeken met bryndza
Dit zijn geen traditionele moskole, maar klassieke pannenkoeken met een vleugje bryndza. Bryndza, de trots van Podhale, is een kaas met een zeer intense, zoute en licht pittige smaak. De romige en tegelijkertijd licht korrelige textuur past perfect bij de aardappelmassa. Bryndza geeft gewone pannenkoeken karakter. Als je het niet in de winkel kunt vinden, kun je ook kwark gebruiken.
Het toevoegen van bryndza aan aardappelkoeken is een uitstekende manier om een eenvoudig recept te verrijken met waardevolle macronutriënten. Het eiwit, dat in overvloed aanwezig is in bryndza, maakt de koeken voedzamer en vullender. Het is een heerlijk bewijs dat de beste gerechten vaak ontstaan uit een combinatie van traditie en een vleugje creativiteit.
Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen,
- 1 ui,
- 2 eieren,
- 3-4 eetlepels tarwebloem,
- 100-150 g bryndza,
- zout en peper naar smaak,
- olie om te bakken,
- gehakte bieslook om te serveren.
Bereiding:
- Schil de aardappelen en ui en rasp ze vervolgens op een fijne rasp.
- Knijp het overtollige vocht uit de aardappelen. Gebruik hiervoor een zeef en een lepel of een schone katoenen doek.
- Voeg de eieren, bloem, zout en peper toe aan de uitgeknepen aardappelen en ui. Meng alles goed door elkaar.
- Verkruimel de bryndza met een vork tot kleine stukjes. Voeg deze toe aan het aardappelmengsel.
- Meng voorzichtig om de kaas gelijkmatig door het deeg te verdelen.
- Verhit olie in een koekenpan.
- Schep met een lepel porties van het aardappelmengsel in de pan en vorm niet te dikke pannenkoeken.
- Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin en knapperig.
- Leg de gebakken pannenkoeken op keukenpapier om het overtollige vet af te laten druipen.
Serveer de pannenkoeken warm, eventueel met een klodder zure room en bestrooid met verse bieslook. Eet smakelijk!