Ik ga dit heerlijke gebakje dit weekend maken. Onlangs hadden mijn tantes ruzie om het laatste stukje.

Er zijn gebakjes die op tafel komen en meteen de show stelen. Dit is het recept voor zo’n gebakje, dat je zal verleiden met zijn karamelsmaak en knapperige, dunne meringue.

Alles klopt in deze taart: hij is precies zoet genoeg, een beetje knapperig en zo lekker dat het moeilijk is om het bij één stukje te houden. De bereiding is arbeidsintensief, maar het dessert is de moeite waard. Tijdens het laatste familiefeest was het in een oogwenk op en leidde het laatste stukje tot een levendige discussie over wie het zou krijgen.

Heerlijke karamelcake met meringue

In deze cake klopt alles, waardoor een harmonieus geheel ontstaat. Het is een zoet dessert dat liefhebbers van karamel zal bekoren. De basis is een kruimelige, boterachtige bodem, die aangenaam kruimelt onder de druk van een vork, in contrast met de delicate meringue die smelt in de mond. De echte ster is de luchtige, fluweelzachte crème van kajmak en slagroom. Het geheel wordt bekroond met een glanzende chocoladeglazuur met knapperige pinda’s, die een licht zoute toets toevoegen.

Ingrediënten

Deeg:

  • 2 kopjes tarwebloem
  • 200 g koude boter
  • 4 eidooiers
  • 1/2 kopje poedersuiker
  • 1 theelepel bakpoeder

Merengue:

  • 4 eiwitten
  • 1 en 1/2 kopje suiker
  • een snufje zout

Karamelcrème:

  • 1 blik karamelcrème,
  • 200 ml gekoelde slagroom.

Glazuur en decoratie:

  • 200 g pure chocolade,
  • 3 eetlepels slagroom,
  • geroosterde pinda’s.

Bereiding:

  1. Zeef de bloem met het bakpoeder. Voeg de in blokjes gesneden koude boter toe en hak deze samen met de bloem fijn. Voeg de eidooiers en poedersuiker toe en kneed tot een glad deeg.
  2. Verdeel het deeg in twee gelijke delen, wikkel het in folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  3. Klop de eiwitten met een snufje zout tot een stevig schuim. Voeg geleidelijk, 1 eetlepel per keer, de suiker toe en blijf mixen tot het schuim glanzend en stevig is.
  4. Verdeel het schuim over een met bakpapier beklede bakplaat en vorm een rechthoek ter grootte van de bakvorm (ongeveer 25 × 35 cm). Droog de meringue ongeveer 1,5 uur in een voorverwarmde oven op 120 graden Celsius.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol elk deel uit tot een rechthoek ter grootte van de bakplaat.
  6. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 15-20 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  7. Klop de gekoelde room stijf. Voeg vervolgens geleidelijk de kajmak toe en meng voorzichtig tot alle ingrediënten zijn vermengd.
  8. Smeer de helft van de kajmakcrème op het eerste deegblad. Bedek het met de gebakken meringue en smeer de rest van de crème op de meringue. Bedek met het tweede deegblad.
  9. Smelt de chocolade samen met de room au bain-marie. Meng goed.
  10. Smeer de afgekoelde glazuurlaag over de bovenkant van de taart.
  11. Bestrooi vervolgens rijkelijk met geroosterde pinda’s.

Zet de taart enkele uren in de koelkast, bij voorkeur een hele nacht. Eet smakelijk!

Deel je liefde