Hoe lang kan water in flessen na opening worden bewaard?

Volgens gegevens van verschillende Europese milieuorganisaties consumeren Nederlanders jaarlijks grote hoeveelheden plastic waterflessen, ondanks de uitstekende kwaliteit van Nederlands kraanwater.

Volgens verschillende onderzoeken drinkt een aanzienlijk percentage van de Nederlanders regelmatig flessenwater. Ze kopen het vanwege gemak, smaakvoorkeuren, of gewoon uit gewoonte tijdens het sporten of onderweg. Door deze “voordelen” vergeten we snel dat het niet erg milieuvriendelijk is, aanzienlijk duurder dan kraanwater en vooral dat je het niet zomaar kunt drinken na opening.

Hoe kun je flessenwater veilig drinken nadat je het hebt geopend?

Na opening moet je niet te lang wachten met het drinken van het flessenwater. Gezondheidsexperts raden ten zeerste af om het na 48 uur nog te drinken. Sommige artsen gaan nog verder en raden aan om alle plastic flessen die langer dan 24 uur open staan weg te gooien. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste bacteriële besmetting, die ongeacht het materiaal van de verpakking een rol speelt. Eenmaal geopend, staat de waterfles bloot aan bacteriële groei, zeker als je rechtstreeks uit de fles drinkt in plaats van de drank in een glas te schenken.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat water in flessen veel meer plasticdeeltjes zou bevatten dan tot nu toe werd aangenomen. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er “tot 370.000 deeltjes per liter” in zitten. Een duizelingwekkend aantal. Deze nanodeeltjes werken als hormoonverstoorders in het lichaam en kunnen tal van gezondheidsrisico’s veroorzaken. Hoe langer het water in de fles blijft, hoe meer het plastic uiteenvalt en zich verspreidt, vooral wanneer de fles wordt blootgesteld aan zonlicht en warmte.

Hoe lang kan water in flessen worden bewaard voordat het wordt geopend?

Plastic flessen met water die door de fabrikant zijn verzegeld, kunnen enkele jaren worden bewaard op een donkere plaats, beschermd tegen zonlicht en temperatuurschommelingen. Ze kunnen dus zonder problemen in een keukenkast, voorraadkast, garage of kelder worden bewaard tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat vermeld. Daarna kan de smaak van het water veranderen en kan het materiaal door langzame aantasting het water verontreinigen. Bij langdurige blootstelling aan natuurlijk licht is het risico op de ontwikkeling van micro-organismen groot. Glas is daarentegen een inert materiaal dat niet de welbekende gevaren van microplastics in dranken met zich meebrengt, mits u uw verpakkingen tegen licht beschermt.

Deel je liefde