De schiacciata met ham en mozzarella is een dunne en zeer smakelijke klassieker die we vandaag ook met een beetje stracchino bereiden. We maken deze schiacciata zonder gist en met een zeer dun deeg, waardoor de bereidingstijd wordt verkort: 25 minuten en 30 minuten bakken is voldoende. De olie in het deeg maakt het zacht en knapperig, uitstekend als voorgerecht.
Ingrediënten
- 250 g bloem type 0
- 250 g stracchino
- 125 g mozzarella
- 100 g gekookte ham
- 7 eetlepels extra vergine olijfolie
- 100 g water
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Hoe maak je schiacciata met ham en mozzarella en stracchino
- Giet de bloem in een grote kom, voeg in het midden 5 eetlepels olie, een theelepel zout en geleidelijk het water toe, meng eerst met een vork en vervolgens met de handen.
- Kneed het deeg enkele minuten goed door, dek het af en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een zeer dunne schijf. Bestrijk een pizzaplaat van 30 centimeter gelijkmatig met een eetlepel olie. Rol de deegschijf uit en leg deze op de bakplaat, zodat hij goed aansluit en iets over de rand hangt.
- Verdeel de stracchino en de mozzarella in stukjes over het deeg, voeg zout en peper toe en leg er vervolgens de plakjes gekookte ham op. Rol een tweede deegschijf uit zoals hiervoor en bedek hiermee de bakplaat.
- Rol met een deegroller over de randen van de bakplaat om het overtollige deeg weg te snijden en druk met je vingertoppen op de randen om ze goed te sluiten.
- Maak met de punt van een mes kleine inkepingen in het oppervlak, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen, en bestrijk het oppervlak met de twee resterende eetlepels olie. Bak 25 minuten in de oven, haal uit de oven en serveer warm.