Wilt u uw immuunsysteem, figuur en jonge huid verzorgen? Probeer dan eens de “salade van de jeugd”, een lichte, vitaminerijke en vezelrijke salade op basis van selderij. Het is een van die recepten die eenvoudig, lekker en gezond zijn. Hoe bereidt u een salade van selderij en welke gezonde eigenschappen heeft deze salade? We leggen het u uit.
Waarom wordt selderijsalade “jeugdsalade” genoemd?
Selderijsalade heeft niet voor niets de naam “jeugdsalade” gekregen. Selder, vooral in verse vorm, is een schat aan vitamine C en E. Dit zijn krachtige antioxidanten die het verouderingsproces vertragen en de cellen beschermen tegen de schadelijke werking van vrije radicalen. Regelmatige consumptie van selderijsalade verbetert het uiterlijk van de huid, versterkt het haar en de nagels en ondersteunt de goede werking van het zenuwstelsel en de bloedsomloop.
Dat is nog niet alles wat deze groente te bieden heeft. Selderijsalade heeft een reinigende werking omdat het vochtafdrijvend is. Hierdoor helpt het overtollig vocht en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, wat een positief effect heeft op de conditie van de huid en het figuur. Ook het lage glycemische index is niet onbelangrijk. Selderijsalade is zeer geschikt voor mensen die op hun lijn letten, omdat het verzadigt, maar de bloedsuikerspiegel niet snel doet stijgen. De conditie van onze huid, haren en nagels, evenals een slank figuur, zorgen ervoor dat we er jong uitzien.
Selderijsalade voor een jeugdige uitstraling – ingrediënten en bereiding
Het recept voor selderijsalade van de jeugd is snel en vereist geen speciale culinaire vaardigheden. Voor de bereiding zijn gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten voldoende. Afhankelijk van uw smaak kunt u de salade verrijken met walnoten, zonnebloempitten of gedroogde veenbessen, die de salade extra voedingswaarde en knapperigheid geven.
Ingrediënten:
- 1 middelgrote selder (wortel)
- 1 appel (bij voorkeur licht zuur, bijvoorbeeld een grijze renette)
- 1 wortel
- 2 eetlepels citroensap
- 2-3 eetlepels natuuryoghurt of kefir (kan worden vervangen door Griekse yoghurt)
- een snufje zout, peper en een beetje honing (optioneel)
Bereiding:
- Schil de selderij en wortel en rasp ze op een fijne rasp, zodat de salade een delicate textuur krijgt.
- Rasp de appel met de schil, die het meeste vezels en waardevolle fytochemicaliën bevat, en besprenkel hem met citroensap om te voorkomen dat hij bruin wordt.
- Meng alle ingrediënten in een kom, voeg yoghurt of kefir toe en meng goed.
- Breng op smaak met zout, peper en – als je van een iets zoetere smaak houdt – een theelepel honing.
De salade kan tot 24 uur in de koelkast worden bewaard. Je kunt hem dus prima een dag van tevoren maken en meenemen in je lunchbox naar je werk.
Gezondheidseigenschappen van selderijsalade
Selderijsalade is een echte bom aan vitamines en mineralen. Het bevat grote hoeveelheden vezels, die de spijsvertering ondersteunen, de bloedsuikerspiegel reguleren en helpen om slank te blijven, doordat ze langer een verzadigd gevoel geven. De vitamine C in selderijsalade versterkt het immuunsysteem en versnelt de wondgenezing, terwijl vitamine E werkt als een natuurlijk elixer voor de huid. Het beschermt de huid niet alleen tegen vroegtijdige veroudering, maar ook tegen de schadelijke invloed van UV-straling.
Selderij levert ook kalium, dat het hart ondersteunt, de spierfunctie verbetert en helpt om een normale bloeddruk te behouden. Appels zijn een bron van pectine, dat het lichaam reinigt van gifstoffen en zware metalen, en wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, dat de huid een gezonde kleur geeft, het gezichtsvermogen beschermt en het immuunsysteem versterkt. Interessant is dat de jeugdige salade ook een alkaliserende werking heeft, wat betekent dat het helpt om de zuur-base balans in het lichaam in stand te houden, wat belangrijk is bij een dieet dat rijk is aan verzurende producten, zoals vlees of koffie.
Hoe vaak moet je de jeugdige salade van selderij eten? Contra-indicaties
Er zijn geen contra-indicaties om de jeugdige salade zelfs dagelijks te eten, vooral omdat deze weinig calorieën en veel voedingsstoffen bevat. Het is echter het beste om het 2-3 keer per week in het menu op te nemen, zodat het lichaam regelmatig profiteert van de gezondheidsbevorderende eigenschappen en tegelijkertijd eentonigheid in het dieet wordt voorkomen. Het is een geweldige aanvulling op de lunch, maar ook een zelfstandig tussendoortje dat verzadigt en de maag niet belast.
Houd er echter rekening mee dat selderij tot de groep van sterke allergenen behoort. Mensen die allergisch zijn voor selderij en vaak kruisreacties hebben, bijvoorbeeld op berkenpollen, moeten het vermijden. Vanwege de diuretische eigenschappen wordt het bovendien afgeraden om te veel van deze salade te eten voor mensen met nierziekten. Een specifieke contra-indicatie is nierstenen. Zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn. Grote hoeveelheden selderij kunnen een stimulerend effect hebben op de baarmoeder. Als er echter geen gezondheidscontra-indicaties zijn, is de jeugdige salade een heerlijke en natuurlijke manier om de gezondheid te ondersteunen en een jeugdige uitstraling te behouden.