Het minst gewaardeerde fruit. Diabetici kunnen het zonder zorgen eten, het bevat veel vezels en is uitstekend voor de darmen.

De appelsoort grijze renette wordt absoluut ondergewaardeerd. We gebruiken hem vooral voor appeltaart, maar we zouden hem vaker rauw moeten eten. Hij bevat veel vezels en is zeer goed voor de darmen. Zelfs diabetici kunnen zonder zorgen grijze renette eten.

Grijze renet – de koningin van de appelbomen

De grijze renet wordt niet voor niets de koningin van de appelbomen genoemd. Volgens sommige bronnen is het een van de oudste appelsoorten. Het valt ook niet te ontkennen dat deze appel zich onderscheidt van andere soorten. De grijze renet heeft een specifiek uiterlijk, morfologische kenmerken en smaak.

De vruchten van de grijze renetboom kunnen een tonvormige, licht afgeplatte vorm hebben. De schil van de appel is glad, maar heeft een matte waas, waardoor hij een licht grijze, gedempte kleur krijgt. Als we erin bijten, zien we een licht groenachtig, kruimelig maar sappig vruchtvlees. Onze mond wordt gevuld met een wijnachtige, zure smaak. Deze wordt doorbroken door de voor deze variëteit kenmerkende kruidige aroma. Geen enkele andere appel heeft zo’n smaak.

Voedingswaarden en eigenschappen van de grijze renet

De grijze renet wordt alleen in de keuken gewaardeerd. Ze wordt vaak verwerkt tot conserven en thermisch behandeld. We letten echter niet op haar werking op het lichaam. Het blijkt dat ze, wanneer ze rauw wordt gegeten, een echte vitaminebom is. De koningin onder de appels bevat een schat aan:

  • vitamine A,
  • vitamine C,
  • vitamines uit de B-groep,
  • kalium,
  • ijzer,
  • magnesium.

Daarnaast krijgt het lichaam een dosis vezels en antioxidanten zoals flavonoïden, polyfenolen en anthocyanen.

Met zo’n samenstelling is het geen wonder dat de grijze renet jarenlang in de volksgeneeskunde werd gebruikt. De vruchten werden verwerkt tot verschillende huismiddeltjes die hielpen bij het bestrijden van allerlei kwalen. Grijze renetten zijn onder andere goed voor:

  • het spijsverteringsstelsel – ze ondersteunen de spijsvertering, versnellen de stofwisseling en zorgen voor een evenwichtige darmflora,
  • het bloedsomloopstelsel – ze verlagen het cholesterolgehalte, reguleren de bloeddruk, verminderen het risico op hartziekten,
  • het immuunsysteem – ze hebben ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen, versterken het immuunsysteem en helpen bij het herstel van de krachten, ze gaan ook kanker tegen.

Grijze renetten zijn veilig voor diabetici. De appel heeft een glycemische index van 35, wat laag is. Het eten van rauw fruit veroorzaakt geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel of plotselinge stijgingen en dalingen in energie.

Wat kun je met grijze renetten doen?

Grijze renetten kun je het beste rauw eten. In deze vorm leveren ze de meeste waardevolle stoffen aan het lichaam. Maar het valt niet te ontkennen dat deze appels ook heel geschikt zijn voor verwerking.

Van grijze renetten kun je maken:

  • compote,
  • sap,
  • confituur en jam,
  • vulling voor taarten en koekjes.

Bovendien kun je grijze renetten met succes in dunne plakjes snijden en drogen. Zo krijg je een heerlijke, knapperige en gezonde snack. De zure smaak en kruidige geur passen goed bij vlees, hartige sauzen, marinades of soepen.

Deel je liefde