Goed bereide lever is een ware traktatie voor het gehemelte. Bovendien bevatten deze ingewanden veel heilzame voedingsstoffen. Hoewel we vaker kiezen voor kippenlever, is het de moeite waard om af en toe eens te kiezen voor ganzenlever. Wat zijn de eigenschappen ervan en waar moet je op letten als je het wilt bereiden? We leggen het uit.
Ganzenlever – eigenschappen en voedingswaarden
Ganzenlever is een echte delicatesse, vooral in West-Europa. In Polen is het niet zo populair – meestal kiezen we voor kippenlever als we dit soort orgaanvlees willen bereiden. Het is echter de moeite waard om de ganzenvariant te proberen, die veel waardevolle voedingsstoffen bevat.
Ganzenlever bevat onder andere vitamine A, vitamines uit de B-groep en zelfs vitamine C. Het is ook een uitstekende bron van ijzer, fosfor en zink. Een voldoende toevoer van deze stoffen is essentieel voor een goede werking van het lichaam. Ganzenlever bevat ook veel eiwitten, die de bouwstenen van spieren zijn. De ingrediënten in deze orgaanvlees kunnen de werking van het immuunsysteem en de bloedsomloop ondersteunen.
Er moet worden opgemerkt dat ganzenlever ook purines bevat, die jicht kunnen bevorderen. Het is ook een product dat rijk is aan vet – daarom is het goed om het met mate te consumeren.
Ganzenlever en kippenlever
Ganzenlever kan in veel opzichten verschillen van kippenlever. Het gaat hier om de smaak, de consistentie en het gehalte aan bepaalde voedingsstoffen. Ganzenlever kan iets vetter zijn dan kippenlever. Bovendien bevat het meer ijzer en fosfor.
Het is de moeite waard om de controverses rond ganzenlever voor foie gras te vermelden. De dieren waarvan deze ingewanden worden gewonnen, worden gedwongen vetgemest – ze worden gevoerd met behulp van een buisje dat in de slokdarm wordt ingebracht en waardoor het voedsel wordt toegediend. Als gevolg van dit proces raken de levers van deze vogels aanzienlijk vervet en kunnen ze zelfs tien keer zo groot worden.
Er zijn echter plaatsen waar de dieren op natuurlijke wijze worden gevoerd. Als we ganzenlever willen bereiden, is het de moeite waard om ingewanden van zo’n fokker te kopen.
Hoe bereid je ganzenlever?
Ganzenlever kan op veel verschillende manieren worden bereid. Soms blijkt eenvoud echter het beste. Als we de smaak van ganzenlever ten volle willen ervaren, is het de moeite waard om deze met ui te stoven. De ingrediënten die voor dit recept nodig zijn, zijn als volgt:
- 400 g ganzenlever;
- 2 grote uien;
- 1-2 eetlepels tarwebloem;
- koolzaadolie om te bakken;
- zout, peper, marjolein.
Bereiding:
- Spoel de lever grondig af onder stromend water en verwijder de grotere stukken. Droog de lever vervolgens af (bij voorkeur met keukenpapier) en snijd hem in kleinere stukken.
- Schil de uien en snijd ze in reepjes. Bak ze in een koekenpan met een beetje koolzaadolie. Als de uien glazig zijn, haal je ze uit de pan en doe je ze bij voorkeur in een aparte kom.
- Kruid de lever met zout, peper en een snufje of twee marjolein. Wentel de lever door bloem en bak hem vervolgens in een goed voorverwarmde pan met koolzaadolie.
- Als de lever mooi bruin is, zet je het vuur lager en doe je de ui in de pan. Roer alles door elkaar, bak nog ongeveer 1-2 minuten en giet dan ongeveer 150 ml water erbij. Dek af en laat ongeveer 8 minuten stoven. Voeg indien nodig een beetje water toe.
De kant-en-klare lever kan worden geserveerd met aardappelen (gekookt of gepureerd) en uw favoriete salade. Niets houdt u tegen om er boerenbrood en augurken bij te eten.