Aroniasap voor de winter helpt je bij veel kwalen die verband houden met seizoensgebonden infecties. Als je het regelmatig drinkt, werkt het als het beste medicijn tegen hoge bloeddruk, verlaagt het het cholesterolgehalte en beschermt het tegen hypertensie, hartaanvallen en atherosclerose. Kies voor de natuurlijke rijkdom aan antioxidanten in een flesje aroniasap.
Het recept voor aronia-sap is heel eenvoudig en kost u niet veel tijd. U heeft alleen suiker en een voorraad fruit nodig. Dankzij pasteurisatie kunt u dit waardevolle sap bewaren voor de winter en het hele jaar door profiteren van de voordelen ervan.
Welke eigenschappen heeft aronia-sap? Goed voor het hart en de lever
Aronia is een langlevende struik die weinig onderhoud nodig heeft. In Polen is hij wijdverspreid en wordt hij gekweekt op recreatieve percelen of in huistuinen. De grootste schat van deze plant zijn de eetbare vruchten. Aronia bevat veel krachtige antioxidanten uit de groep proanthocyanidinen, maar ook:
- flowonoiden,
- katechinen,
- leukocyjanen.
Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de donkere kleur van de vruchten. Bovendien is aronia een rijke bron van B-vitamines, vitamine C en E, die het antioxidantpotentieel ervan verhogen. Aronia bevat ook mineralen zoals:
- calcium,
- magnesium,
- ijzer,
- fosfor,
- natrium,
- zink en
- kalium.
De rijke samenstelling van deze kleine, donkerpaarse vruchten heeft een gunstige invloed op de gezondheidsbevorderende eigenschappen van aroniasaft. Regelmatig drinken van aroniasaft kan effectief:
- het cholesterolgehalte in het bloed verlagen,
- de aderen elastischer maken,
- de bloeddruk verlagen.
Aroniasap beschermt het lichaam dus tegen tal van aandoeningen van het bloedsomloopstelsel, zoals aderverkalking, beroerte en hypertensie. Bovendien vermindert het het risico op spataderen en bloedstolsels. Al 100 ml per dag verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed aanzienlijk.
Maar dat zijn niet alle eigenschappen van aroniasaft. Deze waardevolle drank heeft ook invloed op de werking van het spijsverteringsstelsel.
- Het ondersteunt de werking van de alvleesklier en de lever,
- verbetert het darmmicrobioom,
- draagt bij aan een verhoogde insulineproductie, wat de bloedsuikerspiegel verlaagt,
- en ondersteunt ook de afvoer van gifstoffen uit het lichaam.
Aroniasap kan dus diabetes effectief tegengaan of de gevolgen ervan verminderen. Het is de moeite waard om aroniasap te drinken na een maaltijd die rijk is aan suiker en vetten.
De rijkdom aan antioxidanten in aroniasap blijft ook niet zonder effect op het lichaam.
- Het verbetert het uiterlijk van de huid, het haar en de nagels.
- Het beschermt het gezichtsvermogen tegen glaucoom, cataract en maculaire degeneratie.
- Dankzij de ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen beschermt het het lichaam tegen vele chronische ziekten, waaronder kanker.
Aronia-vruchten smaken wrang en zuur. Ze zijn niet geschikt om direct van de struik te eten. Gelukkig kunnen ze met succes in veel bereidingen worden gebruikt. Een van de beste is aronia-sap, waarvan u hieronder het recept vindt.
Aroniasap – recept
Aroniasap moet koud worden geperst en vervolgens zonder toevoeging van suiker worden gepasteuriseerd. Op deze manier worden de essences uit de vruchten gewonnen en blijft de grootste hoeveelheid waardevolle stoffen behouden. Het drinken van dergelijk sap is echter niet prettig. Zonder toevoeging van suiker en water is het zuur. Gelukkig zijn veel stoffen in de vruchten bestand tegen hogere temperaturen, en door suiker toe te voegen en de vruchten eerst in te vriezen, wordt de smaak van de vruchten milder. Als u sap volgens dit recept bereidt, krijgt u een smakelijke en gezonde toevoeging aan water, thee of een dessert.
Voor het bereiden van aroniasaft heb je nodig:
- 2 kg aronia
- 1 kg suiker
- ongeveer 1 liter water
- 1 citroen
- optioneel kersen- of aroniabladeren
Hoe bereid je aroniasaft?
-
- Als je verse vruchten gebruikt, is het de moeite waard om ze een paar dagen in de vriezer te leggen voordat je ze gebruikt. Hierdoor wordt de bitterheid van de vruchten verminderd. Nadat je de aronia hebt ontdooid, bestrooi je ze met suiker en laat je ze een paar uur staan.
- Pers het sap van één citroen uit in een pan met water. Je kunt aronia- of kersenbladeren toevoegen.
Voeg de aronia samen met het sap dat onder invloed van de suiker vrijkomt toe aan het water. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook en roer regelmatig om te voorkomen dat de vruchten aanbakken. Kook de vruchten 20-30 minuten. Laat de pan met sap daarna een paar uur staan om af te koelen.
- Zeef het aroniasap en giet het in een nieuwe pan, waarna u het aan de kook brengt. Giet het in uitgekookte potten of flessen.
Als u de versheid van het sap wilt verlengen en het zonder zorgen in de winter wilt consumeren, pasteuriseer de flessen dan met de natte methode in een pan of met de droge methode in de oven.
Voor wie is aroniasap geschikt?
Aroniasap wordt vooral aanbevolen voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, die risico lopen op hoge bloeddruk en voor iedereen die voor zijn hart wil zorgen. Ook mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes zouden het moeten drinken.
Iedereen die voor zijn algehele gezondheid wil zorgen, zou aroniasap permanent in zijn dieet moeten opnemen. Niet iedereen kan het echter zonder problemen drinken. Vooral mensen die antistollingsmiddelen gebruiken, moeten voorzichtig zijn, omdat aronia het bloed verdunt.
Aronia bevat oxalaten, die bijdragen aan de vorming van nierstenen. Daarom moeten mensen met de diagnose nierstenen voorzichtig zijn met aronia-sap. Het kan ook nadelig zijn voor mensen met een laag ijzergehalte in het bloed. Houd er rekening mee dat aronia-sap de opname van dit element beperkt door het gehalte aan tannines. Het is daarom raadzaam om het te drinken vóór de maaltijd of vóór het innemen van ijzerhoudende supplementen.