Het is beter om dergelijke melk niet te drinken. Veel landen verbieden de verkoop ervan

Hoewel het al eeuwenlang gebruikelijk is om melk “rechtstreeks van de koe” te drinken, roept dit tegenwoordig steeds meer controverse op. Op veel boerderijen kan ongepasteuriseerde melk rechtstreeks bij de producent worden gekocht, via internet worden besteld en zelfs worden gekocht in zogenaamde melkautomaten in steden.

Ongepasteuriseerde melk – traditie of gevaar voor de gezondheid?

De wet staat de verkoop van ongepasteuriseerde melk toe, maar onder strikte hygiënische en kwaliteitsvereisten. De consument moet er echter zelf voor zorgen dat de melk voor consumptie wordt gekookt.

Ondertussen verbieden sommige landen, waaronder Canada, Schotland en Australië, de verkoop van rauwe melk volledig, en in de VS geldt een federaal verbod op de distributie ervan tussen staten. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Center for Disease Control and Prevention (CDC) waarschuwen dat het drinken van ongepasteuriseerde melk het risico op ernstige bacteriële infecties verhoogt.

Rauwe melk kan onder andere Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes of Campylobacter jejuni bevatten – ziekteverwekkers die verantwoordelijk zijn voor ernstige voedselvergiftiging, sepsis en, in het geval van zwangere vrouwen, ook miskramen.

Rauwe melk en gezondheid

Voorstanders van ongepasteuriseerde melk benadrukken dat deze meer enzymen en natuurlijke probiotische bacteriën bevat dan gepasteuriseerde melk. Sommige onderzoeken wijzen erop dat het drinken van melk in zijn natuurlijke vorm het risico op het ontwikkelen van allergieën bij kinderen die op het platteland opgroeien, kan verminderen.

Zo bleek uit een studie gepubliceerd in het “Journal of Allergy and Clinical Immunology” dat kinderen die rauwe melk dronken minder vaak last hadden van astma en hooikoorts.

Tegelijkertijd benadrukken wetenschappers dat de voordelen niet opwegen tegen de risico’s. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is ongepasteuriseerde melk een van de belangrijkste bronnen van bacteriële voedselinfecties in Europa.

De EFSA adviseert dat personen die extra risico lopen – kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem – de consumptie ervan volledig vermijden.

Veiligheid boven alles

Ongepasteuriseerde melk mag alleen onder veterinaire controle worden verkocht en de boer moet aan bepaalde hygiënische normen voldoen. Desondanks waarschuwen deskundigen: de veiligste manier om de voedingswaarde te behouden en het risico op ziekte te vermijden, is door de melk voor consumptie tot het kookpunt te verwarmen.

Hoewel traditie en de trend naar “natuurlijke producten” ervoor zorgen dat melk rechtstreeks van de koe zijn voorstanders heeft, tonen epidemiologische gegevens duidelijk aan dat pasteurisatie een cruciaal proces is dat de volksgezondheid in belangrijke mate beschermt.

Deel je liefde