Het drinken van specifieke groentesappen kan de bloeddruk van ouderen verlagen, blijkt uit onderzoek

Onderzoekers vergeleken jongere en oudere deelnemers in fasen van twee weken met behulp van nitraatrijk sap

Bietensap, dat rijk is aan nitraten, wordt in verband gebracht met veranderingen in de bacteriële gemeenschap in de mond.

Nu heeft een nieuw onderzoek aangetoond dat het drinken van dit sap de bloeddruk van ouderen kan verlagen.

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter vergeleken de reactie van zowel jongere als oudere deelnemers op het sap en publiceerden het onderzoek in Free Radical Biology and Medicine.

Negenendertig deelnemers onder de 30 jaar en 36 personen in de leeftijd van 60 tot 70 jaar werden verdeeld in twee afzonderlijke fasen van twee weken.

De ene groep dronk dagelijks nitraatrijke sapjes van rode biet, terwijl de andere groep – een placebogroep – een versie zonder nitraten kreeg. Elke groep had tussen de fasen een ‘wash-outperiode’ om hun systeem te resetten.

Onderzoekers pasten bacteriële gensequencing toe om te bepalen welke microben voor en na elke behandeling in de mond van de deelnemers aanwezig waren.

Oudere volwassenen die nitraatrijk bietensap dronken, hadden minder mondbacteriën van het type Prevotella, dat in verband wordt gebracht met ontstekingen, en meer nuttige bacteriën zoals Neisseria.

“Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan nitraten, zoals bladgroenten, bieten en sla, kunnen helpen de bloeddruk te verlagen.”

Dr. Marc Siegel, senior medisch analist bij Fox News, vertelde Fox News Digital dat nitraten leiden tot een lagere bloeddruk door de flexibiliteit te verbeteren, de weerstand in de bloedvaten te verminderen en ontstekingen te verminderen.

De patiënten begonnen de studie met een hogere bloeddruk, die daalde na het drinken van bietensap, maar de bloeddruk veranderde niet bij degenen in de placebogroep.

“We weten dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan nitraten, zoals bladgroenten, bieten en sla, kunnen helpen de bloeddruk te verlagen”, aldus Siegel.

Hij voegde eraan toe: “Nitraten worden door je lichaam omgezet in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide is een belangrijke molecule voor de gezondheid van de bloedvaten, omdat het de bloedvaten helpt verwijden en zo de bloeddruk verlaagt.”

Medeauteur Andy Jones, professor aan de Universiteit van Exeter, zei in een persbericht dat de studie aantoont dat “nitraatrijke voedingsmiddelen het orale microbioom zodanig veranderen dat dit kan leiden tot minder ontstekingen en een verlaging van de bloeddruk bij ouderen.”

Lee Beniston, adjunct-directeur van de Biotechnology and Biological Sciences Research Council, zei dat “het onderzoek een goed voorbeeld is van hoe biowetenschap ons kan helpen om de complexe verbanden tussen voeding, het microbioom en gezond ouder worden beter te begrijpen.”

“Door te ontdekken hoe nitraat in de voeding de mondbacteriën en de bloeddruk bij oudere volwassenen beïnvloedt, opent het onderzoek nieuwe mogelijkheden om de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren door middel van voeding,” voegde Beniston toe.

Beide onderzoekers waren het erover eens dat er meer onderzoek nodig is.

Siegel merkte op dat “naarmate we ouder worden, ons gehalte aan biologisch beschikbaar stikstofmonoxide daalt, dus is het logisch dat we meer voordeel zien in de consumptie van nitraten via de voeding bij oudere patiënten.”

Hij zei dat de studie de algemeen aanvaarde overtuiging ondersteunt dat een goed dieet, rijk aan verse groenten en fruit, kan helpen bij het beheersen van veel chronische aandoeningen.

Iedereen met hoge bloeddruk of andere medische aandoeningen moet eerst een arts of medisch deskundige raadplegen voordat hij of zij veranderingen in het voedingspatroon aanbrengt. Hetzelfde geldt voor mensen die medicijnen gebruiken.

Deel je liefde