Griekse yoghurt is helemaal in. Steeds vaker staat hij naast naturel yoghurt op ons ontbijttafel – dik, romig, typisch Grieks. Is dit romige melkproduct echt een superfood voor sporters en figuurbewuste mensen?
Gezond en vol probiotica
Hoeveel kracht zit er eigenlijk in Griekse yoghurt? Ten eerste bevat het veel probiotische culturen die goed zijn voor de darmflora en daarmee voor het immuunsysteem, zoals FITBOOK al meldde. Voor deze “immuunboost” zou je dagelijks ongeveer 100 gram moeten consumeren.
Naast probiotica levert het melkproduct veel calcium, belangrijk voor sterke botten. Het bevat ook veel B-vitamines. Deze gezonde stoffen zitten ook in gewone yoghurt, maar qua eiwitgehalte loopt de Griekse variant voorop.
Romig, dik en typisch Grieks
Yoghurt is een van de favoriete producten in Duitse koelkasten. Natuuryoghurt, verrijkt met fruit of muesli, wordt beschouwd als een gezonde start van de dag. Geen wonder dat ook de Griekse variant in blauw-witte bekers steeds populairder wordt.
Originele Griekse yoghurt onderscheidt zich van gewone yoghurt door een speciaal productieproces. Het vocht, de zogenaamde wei, wordt langdurig afgevoerd. Hierdoor ontstaat een dikkere consistentie – en een iets ander aroma.
Ingewikkelde productie
Het bijzondere: melk wordt verwarmd, met extra veel melkzuurbacteriën vermengd en dik gemaakt. Daarna druppelt de wei tien tot twintig uur lang weg. Vandaar ook de naam “afdruipende yoghurt”.
Belangrijk: alleen yoghurt die in Griekenland wordt geproduceerd, mag ‘Griekse yoghurt’ worden genoemd. Producten uit andere landen dragen de toevoeging ‘naar Griekse wijze’ en verschillen vaak aanzienlijk in melkgehalte en voedingswaarden.
Meer calorieën, meer eiwitten
Omdat er bij de productie meer melk nodig is, is Griekse yoghurt aanzienlijk rijker dan magere en volle yoghurt. Het bevat ongeveer tien procent vet – en meer eiwitten.
Bij “yoghurt naar Griekse wijze” ligt dat anders: deze bevat vaak minder eiwitten (slechts 2,5 tot 4 gram per 100 gram) en iets minder vet (zeven tot tien procent).
Smaak en consistentie
Door de vele melkzuurbacteriën smaakt Griekse yoghurt iets zuurder. De consistentie is romig en dik – en dat is precies wat fans zo waarderen.
Voor iedereen die van lichter houdt, blijft magere yoghurt met 1,5 procent vet de betere keuze. Sporters kiezen vaak voor Griekse yoghurt vanwege de eiwitten. Maar magere kwark verslaat het op dit punt: meer eiwitten en nauwelijks vet.
Voor wie geschikt – en voor wie niet
Wie regelmatig veel yoghurt eet en op zijn figuur wil letten, kan beter kiezen voor magere kwark of magere yoghurt. Griekse yoghurt levert namelijk snel extra calorieën. Kwark heeft hier een duidelijk voordeel: het geeft lang een verzadigd gevoel en kan romig worden aangemaakt – bijvoorbeeld met mineraalwater en vers fruit.
Bij aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes of een te hoog cholesterolgehalte adviseren deskundigen eerder magere varianten. Wie toch Griekse yoghurt wil eten, moet erop letten dat deze niet gesuikerd is of fruitpreparaten bevat.
Veelzijdig inzetbaar
Of het nu gaat om een ontbijtkom met bessen, een shake met vanille en kaneel, een kruidendip of dressing – Griekse yoghurt is net als natuuryoghurt veelzijdig inzetbaar. Een tip: in soepen of sauzen vervangt het zure room of crème fraîche. Zo bespaart u vet en calorieën.
Conclusie: Griekse yoghurt is romig, eiwitrijk en gezond, maar niet in elke situatie de beste keuze. Magere kwark en yoghurt zijn vaak aan te raden.