Gehakt is een van die gerechten die zijn gelijke niet kent. Onlangs heb ik een waardige concurrent gevonden. Deze schnitzels bevatten geen gram vlees, maar smaken beter en vullen beter dan de ‘klassieke’ schnitzels. Probeer dit recept zeker eens uit.
Mijn familie is niet dol op vegetarische maaltijden, maar deze schnitzels vielen bij hen vanaf de eerste hap in de smaak. De plaats van het vlees in het recept wordt ingenomen door twee andere, veel “voedzamere” ingrediënten. Ze zijn bekend, maar meestal gebruiken we ze voor andere doeleinden dan ik je vandaag wil voorstellen.
Hoe maak je vegetarische “gehaktballetjes”?
Het geheim van dit gerecht is de combinatie van kikkererwten en havermout. Het eerste product levert eiwitten en het tweede vezels. Beide ingrediënten zorgen ervoor dat je je na de maaltijd lang verzadigd voelt. Daardoor helpen ze bij het afvallen. Ze verminderen namelijk de kans op tussendoortjes en het eten van ongezonde, sterk bewerkte snacks. Zo maken ze het makkelijker om het aantal calorieën dat je binnenkrijgt onder controle te houden. Bovendien verbeteren ze de stofwisseling en versnellen ze de vetverbranding. Daarnaast reguleert vezels de stoelgang. Het voorkomt winderigheid en andere maagklachten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het een belangrijke rol kan spelen bij de preventie van kanker, met name darmkanker.
Deze schnitzels zijn niet alleen vullend, maar ook eenvoudig en snel te bereiden. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten tot een homogeen geheel te mengen, vervolgens schnitzels van het mengsel te vormen, ze in paneermeel te rollen en in hete olie te bakken. Er is ook niets op tegen om deze lekkernijen in de oven te bereiden. Bak de vegetarische “gehaktballetjes” gewoon ongeveer 25 minuten op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Zo worden ze nog gezonder.
Recept:Koteletten van kikkererwten
Deze lekkernijen bevatten geen gram vlees, maar zijn lekkerder dan klassieke gehaktballetjes. Probeer ze eens, u zult er geen spijt van krijgen.
Ingrediënten
- 400 g kikkererwten uit blik
- 100 g havermout
- 1 ei
- 3 teentjes knoflook
- 15 g peterselie
- 2-3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel gerookte paprika
- een halve theelepel zoete paprika
- zout, peper
Extra:
- paneermeel om de schnitzels doorheen te halen
- bakvet
Bereiding
- Ingrediënten voorbereidenGiet de kikkererwten af in een zeef. Maal de havermout in een blender fijn. Was en droog de peterselie.
- Het mengsel voor de schnitzels makenVoeg de kikkererwten en de overige ingrediënten toe aan de gemalen havermout. Mix alles tot een glad mengsel.
- De schnitzels vormen en bakkenVorm schnitzels van het mengsel. Wentel ze vervolgens door het paneermeel en bak ze in een hete pan goudbruin.
Waarmee serveer je vegetarische gehakt schnitzels?
Vegetarische “gehaktballetjes” smaken heerlijk in combinatie met verschillende soorten sauzen, bijvoorbeeld tomatensaus, knoflooksaus, yoghurtsaus, roomsaus of champignonsaus. Je kunt ze ook serveren met een salade van seizoensgroenten. Een klassieke komkommersalade past hier bijvoorbeeld uitstekend bij. De keuze van de bijgerechten hangt eigenlijk alleen af van je persoonlijke voorkeur en wat je op dat moment bij de hand hebt.