Gewoon zelf maken in plaats van kopen

In de supermarkt, in het schap met delicatessensalades en smeersels, is je vast wel eens de ‘Witte Griek’ opgevallen. Dit is een pittige pasta van feta en knoflook, die heerlijk smaakt op brood of broodjes. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in en kun je het misschien zelfs zelf maken? Het goede nieuws: dat kan. Hier is het bijpassende recept.

Witte Griek: zo maak je zelf deze populaire spread

Delicatessenspreads en dipsauzen zijn lekker en altijd een hoogtepunt op de ontbijttafel, bij de brunch of als tussendoortje. Maar helaas zijn ze meestal wat duur en op den duur lopen de kosten behoorlijk op. Gelukkig kun je de meeste ervan heel eenvoudig zelf maken, zoals de ‘Witte Griek’. Je hebt alleen de juiste ingrediënten en tien minuten tijd nodig.

Voor onze spread koop je eerst feta, Griekse yoghurt, verse peterselie en oregano. Zout, peper, olijfolie, een teentje knoflook en citroensap heb je misschien al in huis.

Dan kun je aan de slag. Verkruimel de feta grof, pers de knoflook fijn en meng beide ingrediënten met olijfolie, citroensap en yoghurt in een kom. Als je van een bijzonder romige structuur houdt, pureer je alles goed. Voor een grovere structuur prak je de ingrediënten gewoon met een vork.

Voeg als laatste de verse kruiden toe en proef alles nog eens. Je kunt de spread direct eten, bijvoorbeeld op je ontbijtbroodje. Of wat dacht je van flatbread bij de volgende barbecue? Dat is ook erg lekker.

Je kunt een geheel nieuwe variant maken door gehakte olijven of kleine paprikablokjes aan de spread toe te voegen.

De Griekse keuken zonder feta? Dat is ondenkbaar. Daarom hebben we hier nog meer spreads met feta voor je ontbijt van morgen en overmorgen, zoals deze paprika-fetadip, deze feta-kwark-spread met gedroogde tomaten of deze whipped fetadip.

Witte Griek

Ingrediënten

  • 200 g feta
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g Griekse yoghurt 10% vetgehalte
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el verse peterselie
  • 1 tl oregano
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Verkruimel de feta grof in een kom.
  • Pel de knoflook en pers 🛒 deze. Voeg deze toe aan de feta.
  • Voeg yoghurt, olijfolie en citroensap toe en meng alle ingrediënten door elkaar. Pureer het mengsel tot een gladde, fijne consistentie.
  • Hak de peterselie en oregano fijn en roer de kruiden door de spread. Breng op smaak met zout en peper en serveer de dip bij brood of broodjes.
Deel je liefde