Geroosterde uien in de heteluchtfriteuse zijn een eenvoudig, snel en smakelijk recept, perfect als voorgerecht of als lichte bijgerecht. Na een paar minuten bakken krijgt u een resultaat dat sterk lijkt op dat van klassieke gebakken uien, maar dan met het gemak van de heteluchtfriteuse: goudbruin van buiten, zacht en smaakvol van binnen, in ongeveer 10 minuten.
Om uien in de heteluchtfriteuse te bereiden, kunt u kiezen uit witte uien, gouden uien of de meer delicate platte uien: snijd ze gewoon doormidden of in dikke plakken, breng ze op smaak met een scheutje olie, een snufje zout en oregano. Een kleine tip? Voeg tijdens het bakken een scheutje azijn toe: dit maakt de uien beter verteerbaar en geeft ze een onweerstaanbare geur.
Als u van uien houdt, kunt u ook uien gratineren in de oven en geroosterde rode uien proberen, of ontdekken hoe u snel andere groenten in de heteluchtfriteuse kunt bereiden, zoals paprika’s, aubergines of geroosterde tomaten.
Geroosterde uien uit de heteluchtfriteuse zullen u overtuigen door hun eenvoud… en als u ze eenmaal geproefd hebt, wilt u nooit meer iets anders.
Ingrediënten voor uien uit de heteluchtfriteuse
500 g uien
1 snufje zout
naar smaak peper
1 snufje gedroogde oregano
1 eetlepel azijn
1 eetlepel extra vierge olijfolie
Hoe bak je uien in de heteluchtfriteuse
Om geroosterde uien in de heteluchtfriteuse te bereiden, begin je met het schillen van de uien. Als u ronde uien (goudkleurige, witte of rode) gebruikt, snijdt u ze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Als u platte uien gebruikt, snijdt u ze doormidden. Bekleed het mandje van de heteluchtfriteuse met het speciale papier en leg de uienplakjes naast elkaar. Besprenkel ze met ongeveer een eetlepel olie en een eetlepel azijn; om ze gelijkmatig te verdelen kunt u een oliespuit of een keukenborstel gebruiken.
Voeg ook een snufje zout, een beetje gemalen peper en een snufje gedroogde oregano toe. Bak de uien 10 minuten in de heteluchtfriteuse op 170 °C. Controleer of ze gaar zijn en bak ze indien nodig nog 2 minuten langer. Haal het mandje uit de friteuse als de uien zacht en goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
Serveer de geroosterde uien koud, als smakelijk voorgerecht of als bijgerecht bij vleesgerechten.
Bewaren
U kunt de uien in een glazen pot ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
Tips en variaties
U kunt de uien ook op smaak brengen met bieslook of peterselie, maar voeg deze pas toe aan het einde van de bereiding.