“Eet seizoensgebonden”, wat zijn de groenten en fruit van de maand september?

De maand september markeert de terugkeer van de druiven en is de traditionele oogstperiode.

Kunnen we nog tomaten eten? Hoe zit het met erwten en meloenen? Hier zijn de groenten en fruit van de maand september, in de Atlantische Pyreneeën en in Europees Frankrijk.

Sinds de Covid-19-pandemie is het een trend geworden: terug naar lokale en seizoensgebonden producten. Deze aanbeveling komt net zo vaak voor als de aanbeveling om vijf stuks fruit en groenten per dag te eten, omdat ze een dubbel voordeel heeft: je eet smakelijkere en voedzamere producten en je verkleint je ecologische voetafdruk aanzienlijk, omdat je geen geïmporteerde producten eet.

Welke groenten en fruit verdienen de voorkeur?

In de aanloop naar de winterperiode keren veel groenten deze maand terug. De institutionele instantie beveelt onder andere aubergines, wortelen, pompoen en sperziebonen aan. Diverse en gevarieerde ingrediënten voor gevarieerde gerechten. Daarnaast zijn er nog knoflook, artisjokken, snijbiet, broccoli, champignons, komkommer, prei en sla. Wat zetmeelrijke producten betreft, is dit de periode bij uitstek voor maïs, die veel voorkomt in de Atlantische Pyreneeën.

De volledige lijst met aanbevolen groenten en fruit voor de maand september

Groenten: knoflook, artisjok, aubergine, snijbiet, broccoli, wortel, champignons, bloemkool, komkommer, courgette, waterkers, spinazie, venkel, sperziebonen, maïs, ui, prei, paprika, pompoen, sla.

Fruit: vijgen, meloen, mirabellen, bramen, bosbessen, hazelnoten, walnoten, watermeloen, perzik, peer, appel, pruim, druiven, tomaat.

Cholesterol is een voor het lichaam noodzakelijk lipide dat in veel voedingsmiddelen voorkomt, met name in gedroogd fruit en oliehoudende zaden. Veel van deze voedingsmiddelen moeten echter met mate worden geconsumeerd om een te hoog cholesterolgehalte te voorkomen.

Aan de andere kant wordt de keuze aan fruit steeds beperkter. Gedaan met abrikozen, nectarines en frambozen, nu is het de beurt aan pruimen en druiven, die binnenkort in de Pyrénées-Atlantiques worden geoogst. Er zijn ook bosbessen, mirabellen, appels en peren. Al deze producten zijn geschikt voor een fruittaart of een lekkere fruitsalade, om rustig van de zomer naar de herfst over te gaan.

Deel je liefde