Een superlekkere pasta waar Tarja, moeder van het gezin, al meer dan 40 jaar op vertrouwt – en waar de hele familie dol op is

Lezers delen hun vertrouwde recepten voor alledaagse gerechten, die het hele gezin jaar in jaar uit smaken.

Dit bleek onlangs toen we onze lezers vroegen te stemmen op het alledaagse gerecht dat gewoonweg boven alle andere uitsteekt. Er werden ook veel stemmen uitgebracht op koolschotel, zalmsoep en gehaktsaus.

Geliefde vertrouwde gerechten hebben gemeen dat ze goedkoop, gemakkelijk en rijkelijk zijn – je moet in één keer een grote hoeveelheid kunnen maken voor het hele gezin. Ook belangrijk is de variabiliteit: met kleine aanpassingen kun je het gerecht precies naar je eigen smaak maken, met meer pit, zuurheid of romigheid.

Nu vertellen de lezers van IS welke recepten zij in hun dagelijks leven gebruiken. Met deze tips kunt u bekende klassieke gerechten nog lekkerder maken!

Koolschotel roept bij velen warme nostalgische gevoelens op. Er zijn evenveel bereidingswijzen voor dit traditionele gerecht als er thuiskoks zijn. De kool kan worden gekookt of knapperig gebakken in een pan, en de rijst kan helemaal worden weggelaten of bijvoorbeeld worden vervangen door gerst.

Maikin, 71, gebruikt in haar recept vooral zomerkool, die vaak lichter en milder is dan kool uit de herfst en winter. De rijst wordt niet apart gekookt, maar rauw toegevoegd aan de in reepjes gesneden en in de pan gestoofde zomerkool. Zo bespaart u wat tijd bij het koken.

Koolschotel met zomerkool

Koolmengsel:

  • 1 zomerkool (ongeveer een kilo of meer)
  • 1 eetlepel olie
  • 3 wortelen
  • 1 grote ui
  • 3-5 teentjes knoflook
  • 2 overrijpe tomaten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1-2 eetlepels rijst
  • (siroop)

Vleesmengsel:

  • 400 g rundergehakt (10 % vet)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper uit de molen
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Snijd de zomerkool in reepjes en doe deze met een scheutje olie in een pan om te stoven.
  3. Snijd de ui, wortelen, knoflook en tomaten in kleine stukjes en voeg deze samen met de kool toe aan de pan. Voeg vervolgens het groentebouillonblokje toe. Roer tot slot een paar eetlepels ongekookte rijst erdoor.
  4. Bak het gehakt in een andere pan. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Meng de kool en het gehakt, giet het mengsel in een ovenschaal en strijk het glad. Voeg desgewenst 2-3 eetlepels siroop toe. Bak het gerecht een uur of langer op 175 graden.

Het populairste gerecht uit de Italiaanse keuken in Finse huishoudens is waarschijnlijk pasta bolognese. Dit smakelijke comfort food is bijna vanzelf klaar in de pan en smaakt het hele gezin.

Dit is het favoriete gerecht van mijn familie.

Ansku, 31, vertelt dat ze wortel en courgette door de saus raspt. Zo eten zelfs de meest kieskeurige kinderen hun groenten. Samuli, 47, vertelt dat de kinderen in zijn gezin bolognese het lekkerst vinden als er een blikje ananas aan de saus wordt toegevoegd.

Juha, 47, maakt de bolognesesaus af met een scheutje salsasaus.

– Tot slot proef ik of er nog zout bij moet. En de pasta moet al dente zijn, geen overgekookte brij.

Op zijn best is pasta bolognese wanneer de saus lang genoeg heeft kunnen sudderen. De 66-jarige Tarja deelt haar vertrouwde recept, waarmee ze haar gezin al 45 jaar lang verwent.

– Dit is nog steeds het favoriete gerecht van mijn naaste familie wanneer we elkaar om de twee weken ontmoeten. Iedereen vindt het erg lekker, zegt Tarja trots.

Het geheim van bolognese is dat de saus minstens twee uur op een laag vuur moet sudderen.

– Het kan niet anders dan lekker zijn.

Lang gestoofde bolognese

Ingrediënten:

  • olie
  • 400 g varkens- en rundergehakt
  • een paar uien
  • wortelen
  • stengels bleekselderij
  • 1 blik tomatenpuree
  • een paar eetlepels tomatenpuree
  • zout
  • zwarte peper
  • rozemarijn

Snijd de uien en bleekselderij in stukjes en rasp de wortel. Fruit de groenten in een pan met olie.

Voeg het gehakt en de tomatenpuree toe aan de pan. Voeg royaal zwarte peper en rozemarijn toe, evenals voldoende zout. Voeg als laatste de tomatenpuree toe.

Laat het geheel minstens twee uur op een laag vuur sudderen. Voeg indien nodig water toe.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het kookwater af, verdeel de pasta over de borden en schep er een flinke portie bolognesesaus overheen.

Bolognesesaus kan ook gemakkelijk in een vegetarische versie worden bereid. De zorgvuldig gestoofde bolognese van de zestigjarige Esa wordt gemaakt van linzen. De bereiding duurt ruim een uur, maar de smaak is het waard.

“Er zit zoveel umami in dat je mond denkt dat er vlees in zit, ook al is dat niet zo”, vertelt Esa.

Ongelooflijk lekkere linzenbolognese

Ingrediënten:

  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui
  • 4 grote teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel zout + naar smaak toevoegen
  • zwarte peper
  • 170 g tomatenpuree
  • 720 ml groentebouillon
  • 185 g rode linzen
  • 32 g walnoten
  • 400 g tomatenpuree
  • 1-2 eetlepels balsamicoazijn van goede kwaliteit
  • pasta
  • (gehakte peterselie)
  1. Week de linzen 30-60 minuten in koud water. Voer ondertussen de andere stappen uit.
  2. Verhit de olie in een grote diepe pan. Snijd de ui fijn en voeg deze toe aan de pan. Voeg, zodra de ui bruin begint te worden, kleine hoeveelheden koud water toe om te voorkomen dat de uien uitdrogen. Ga hiermee ongeveer 10 minuten door.
  3. Voeg vervolgens de geperste knoflook, tijm, oregano en tomatenpuree toe. Bak het mengsel even, totdat de puree een donkerdere kleur krijgt.
  4. Voeg de groentebouillon, de geweekte en afgespoelde rode linzen en de fijngehakte walnoten toe. Laat het mengsel 20 minuten sudderen en roer af en toe.
  5. Voeg de tomatenpuree toe. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen en roer af en toe. Als het mengsel te droog lijkt, voeg dan een beetje water toe. Proef de linzen aan het einde van de kooktijd. Ze zijn gaar als ze een beetje beet hebben.
  6. Voeg balsamicoazijn, zwarte peper, zout en gehakte peterselie toe. Serveer met pasta.

Ovenzalm is een snel, smakelijk en voedzaam gerecht. Foto: Mikko Hannula

Af en toe is het goed om te genieten van zalmgerechten. In de dagelijkse voedselenquête van IS was onder andere ovenzalm een populaire dagelijkse snack onder de lezers.

“Ovengeroosterde zalm is de koning onder de visgerechten”, aldus Jari, 72, die aan de stemming deelnam.

In het recept voor ovengeroosterde zalm van Jari proef je de frisse smaak van citroen en basilicumolie. In het recept van Carita, 68, worden de zalmfilets overgoten met slagroom, geraspte kaas en olijven.

Ovengeroosterde zalm met citroen

Ingrediënten:

  • regenboogzalmfilets
  • een paar citroenen
  • met basilicum gekruide olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ovenschaal in of bekleed deze met bakpapier.
  2. Snijd de citroenen in dunne plakjes en leg ze in de ovenschaal. Leg de zalmfilets met de velkant naar beneden op de citroenplakjes.
  3. Kruid de zalm met basilicum, olijfolie, zeezout en zwarte peper.
  4. Bak de zalm ongeveer een half uur in de oven, afhankelijk van de grootte.

Zalm uit de oven met zure room

Ingrediënten:

  • regenboogzalmfilets
  • een paar uien
  • zout
  • zwarte peper
  • een potje zure room of slagroom
  • geraspte kaas
  • pitloze olijven
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met olie.
  2. Snijd de uien in ringen en leg ze op de bodem van de schaal.
  3. Bestrooi de zalmfilet met zout en peper. Leg de filets in de schaal.
  4. Schep de smetana of slagroom gelijkmatig over de zalmfilets en strooi er een handvol hele of gehalveerde pitloze olijven overheen. Werk af met geraspte kaas.
  5. Bak de filets ongeveer 30 minuten op 200 graden of tot de vis gaar is.

Snelle rijstgerechten uit één pan zijn een redding voor de dagelijkse maaltijd wanneer de maag dreigend knort. Foto: Mikko Hannula

Lekkere huisgemaakte gerechten kunnen ook worden bereid met ingeblikte producten. Een voorbeeld hiervan is de dagelijkse specialiteit van de 56-jarige Minni, namelijk snelle en gemakkelijke tonijnrijst. De absolute hoeksteen van het recept zijn voldoende rijke en gedurfde kruiden, die meteen aan het begin in de pan worden gemengd, nog voor de andere ingrediënten.

– Kruiden zijn een absolute voorwaarde om het gerecht te laten slagen. Als je goed kunt kruiden, wordt het gerecht heerlijk.

Volgens Minni zijn er geen grenzen aan het gebruik van kruiden. Het is ook belangrijk om de juiste rijst te kiezen: Thaise rijst of basmatirijst.

Heerlijke tonijnrijst

 

Ingrediënten:

  • olie
  • tabasco
  • kruiden naar keuze, zoals chilipoeder, komijn of een oosterse kruidenmix
  • stengel van prei of lente-ui
  • tonijn in olie
  • Thaise rijst of basmatirijst
  1. Doe olie in een pan. Voeg een paar druppels tabasco en andere kruiden naar keuze toe.
  2. Snijd de prei of lente-ui fijn. Fruit deze in de pan en laat even sudderen.
  3. Voeg de uitgelekte tonijn in olie toe. Laat de tonijn rustig sudderen en kook ondertussen de rijst.
  4. Als de rijst gaar is, giet je het overtollige water weg en meng je de rijst met de tonijn in de pan.

Ovenworst is een echte retro-delicatesse. Sari, 37, vult haar eenvoudige ovenworst met een flinke portie mosterd en ketchup en precies genoeg kaas. De ovenworst wordt vers uit de oven geserveerd met aardappelpuree.

– Er gaat niets boven ovenworst. Het is heerlijk warm op winterse dagen, vertelt Sari.

Ovenworst zonder weerga

Ingrediënten:

  • worstjes
  • ketchup
  • mosterd
  • kaas naar keuze, bijv. roomkaas of emmentaler
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontvel de worstjes en maak inkepingen in het oppervlak.
  2. Smeer royaal mosterd en ketchup tussen de inkepingen.
  3. Snijd de kaas in stukjes en steek deze in de inkepingen.
  4. Bak 20 minuten op 200 graden of tot de kaas goed gesmolten is. Serveer met aardappelpuree.
Deel je liefde