Een onmisbaar ingrediënt van traditionele bouillon. Tegenwoordig weten we dat het kankerverwekkend is

Bouillon is een echt icoon van keuken – aromatisch, vol van smaak en onmisbaar op de zondagse tafel. Maar niet elk ingrediënt dat we traditioneel aan deze bouillon toevoegen, is veilig voor de gezondheid.

Een gevaar vormen bedorven vlees, rotte groenten en kant-en-klare kruidenmixen met een hoog gehalte aan zout, conserveermiddelen en smaakstoffen. Maar dat is nog niet alles. Veel mensen realiseren zich niet dat een volledig natuurlijk ingrediënt dat al generaties lang in bouillon wordt gebruikt, eigenlijk… giftig is.

Veel mensen kunnen zich deze soep niet voorstellen zonder boven het vuur gebrande uien, die de bouillon een goudkleurige kleur en een diepe smaak geven. Maar, zoals de experts van het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid PZH – Staatsonderzoeksinstituut waarschuwen, kan deze populaire culinaire behandeling ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Langdurig roosteren van uien leidt tot verkoling van de buitenste lagen. Juist in deze verbrande delen ontstaan giftige chemische verbindingen, zoals acrylamide, die in de bouillon terecht kunnen komen.

Acrylamide is een chemische verbinding die ontstaat tijdens de thermische verwerking van zetmeelhoudende producten bij hoge temperaturen, boven 120-150 graden Celsius. Het komt voor in producten zoals brood, chips, koekjes en koffie. Helaas kan de aanwezigheid van acrylamide in de voeding het risico op het ontwikkelen van kanker verhogen, waarschuwt de Provinciale Sanitaire en Epidemiologische Dienst in Szczecin.

Hoewel acrylamide niet volledig uit de dagelijkse voeding kan worden verwijderd, is het de moeite waard om de aanwezigheid ervan te minimaliseren, vooral in huisgemaakte gerechten. In het geval van bouillon betekent dit dat u geen gebrande ui moet gebruiken of dat u de verbrande delen zorgvuldig moet verwijderen voordat u deze aan de bouillon toevoegt.

Hoewel gebrande uien bouillon een karakteristieke smaak geven, zijn er gezondere alternatieven. Deskundigen raden aan om in plaats van te branden, goed gewassen uien in de schil in de pan te doen. Hierdoor krijgt de bouillon een goudkleurige kleur en voorkomen we dat er schadelijke chemische stoffen in het gerecht terechtkomen.

Deel je liefde