Aubergine, aubergine, langwerpige nachtschade – onder deze namen komt de groente (hoewel het vanuit botanisch oogpunt een vrucht is) het meest voor en wordt in veel verschillende recepten gebruikt. Je kunt ze gevuld bakken, grillen of er schnitzels van maken. Bovendien heeft aubergine veel waardevolle eigenschappen die een gunstige invloed hebben op de gezondheid. Voor wie is aubergine geschikt? We leggen het uit.
Welke eigenschappen heeft aubergine?
Aubergines komen voor in de tropische gebieden van Afrika, Egypte en India. Interessant is dat veel variëteiten van deze plant in Polen worden geteeld. Wie dit soort groente in de tuin wil planten, moet in maart zaailingen voorbereiden. Dat is de moeite waard, want aubergines zijn een uitstekende ingrediënt voor veel verschillende gerechten.
Het is goed om te weten dat aubergines bepaalde gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Ze zijn een uitstekende bron van vitamines en mineralen, zoals onder andere B-vitamines, vitamine C, vitamine K, magnesium, calcium, kalium en koper. Bovendien bevat aubergine een grote hoeveelheid vezels en antioxidanten, die helpen bij het verminderen van vrije radicalen en daarmee oxidatieve stress verminderen.
Bovendien kunnen de stoffen in aubergines bijdragen aan de ondersteuning van het bloedsomloopstelsel. Calcium is dan weer een essentieel bouwsteen voor botten, dus het opnemen van deze groente in je dieet kan de conditie van je botten verbeteren.
Wie zou aubergines moeten eten?
Aubergines zouden moeten worden gegeten door mensen die een gezond en evenwichtig dieet willen volgen. Het is goed om deze groente te gebruiken voor de bereiding van verschillende maaltijden, vanwege de genoemde voedingsstoffen die het bevat.
Aubergine zou op het menu moeten staan van mensen die willen afvallen. Het bevat niet veel calorieën. Bovendien is het een uitstekende bron van vezels, die de darmwerking verbeteren en een verzadigd gevoel geven. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, wat goed nieuws is voor mensen met diabetes.
Aubergineschnitzels
Aubergineschnitzels zijn een gerecht dat zeker het proberen waard is. De gepaneerde en gebakken plakjes van deze groente zijn een uitstekende keuze voor de lunch of als knapperig tussendoortje. Wat heb je nodig om schnitzels te maken? Hier is een lijst met ingrediënten:
- 1 grote aubergine;
- 2 eieren;
- bloem;
- paneermeel;
- koolzaadolie;
- zout en peper.
Bereidingswijze:
- Was de aubergine en snijd deze in plakjes van ongeveer 1 cm. Leg ze op bakpapier en bestrooi ze met zout, zodat ze minder bitter worden. Na ongeveer 20-30 minuten moet u de aubergines grondig afspoelen met water en drogen met keukenpapier.
- Bestrooi de plakjes aubergine aan beide kanten met zout en peper.
- Neem drie kommetjes en doe daarin apart de bloem, het paneermeel en de geklopte eieren.
- Paneer de plakjes aubergine – eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
- Bak de aubergines aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Aubergineschnitzels kunnen worden geserveerd als snack met knoflookdip of tomatensaus. Het is ook een uitstekend idee om ze te serveren als avondeten, samen met aardappelen en je favoriete salade.