Maniok is vooral populair in Zuid-Amerika, waar het al in het paleolithicum voorkwam. Het is daar even geliefd als de aardappel in Polen. Het is een vullende groente die het lichaam een grote dosis voedingsstoffen levert. Wat is maniok, hoe smaakt het en hoe eet je het?
Maniok wordt vergeleken met de Poolse aardappel, omdat het – net als het Poolse groente – veel zetmeel en vitamine C bevat. Hoewel het in ons land niet populair is, is het vanwege de voedingswaarde goed om het te eten. Het groente is ook een veelzijdige toevoeging in de keuken, die helpt om de dagelijkse voeding af te wisselen.
Wat is maniok?
Maniok is een plant waarvan de eetbare knollen het populairst zijn in Zuid-Amerika, maar ook in Afrika en Azië. Hiervan wordt tapioca gemaakt, oftewel gegranuleerde zetmeel – bolletjes die aan bubble tea worden toegevoegd. Maniok is een belangrijke voedselbron in tropische landen. Het is een waardevolle en vooral goedkope bron van koolhydraten, die het lichaam langdurig van energie voorzien.
De struik wordt tot 3 meter hoog en heeft kleine, geelachtige bloemen, ovale vruchten en wortelknollen. Deze laatste worden in de keuken gebruikt voor het bereiden van tal van gerechten. Maniokknollen worden 30 tot 60 cm lang, 10 cm dik en wegen tot 4 kg. Ze zijn bruin van buiten en wit of lichtgeel van binnen.
Welke eigenschappen heeft maniok?
Deze Amerikaanse groente bevat 20 tot 40 procent zetmeel, tot 5 procent suiker en tot 2 procent eiwit, waardoor het een van de meer vullende groenten is. Het is een bron van koolhydraten: 100 gram bevat 160 kcal, dus het is calorierijker dan aardappelen of zoete aardappelen. Maniok is een schat aan vitamines, waaronder A en C. Het levert ook micro-elementen, waaronder ijzer, kalium en calcium.
Welke eigenschappen heeft maniok? Het heeft een gunstige invloed op het hart- en vaatstelsel. Het verlaagt niet alleen een te hoog cholesterolgehalte, maar ondersteunt ook een goede bloedsomloop, de aanmaak van bloedplaatjes en werkt antistollend. De groente verbetert ook de spijsvertering, normaliseert de darmperistaltiek en helpt mensen die last hebben van ernstige winderigheid. Bovendien ontgift het het lichaam en helpt het bij de verzorging van de huid. Het opnemen van knollen in het dieet wordt ook aanbevolen voor mensen met artritis – maniok verlaagt het urinezuurgehalte in het bloed. De groente helpt bij het bestrijden van allergieën en stimuleert de werking van het immuunsysteem. Het wordt met name aanbevolen voor ouderen.
Cassave in de keuken – hoe bereiden?
Rauwe maniok is giftig en moet daarom op de juiste manier worden bereid. Eerst moeten de uiteinden worden afgesneden en moet de schil worden verwijderd. Na zeer grondig spoelen (of een dag lang in water weken), koken, bakken of drogen is de groente geschikt voor consumptie. De smaak lijkt op die van aardappel.
Van de plant wordt tapioca gemaakt, maar ook meel, grutten en brood. In de dagelijkse voeding is het vooral geschikt als toevoeging aan soepen, stoofschotels, ragouts en ovenschotels. Het kan ook worden gebruikt om zelfgemaakte fastfoodsnacks te maken, zoals frietjes of chips.