een Andalusische visboer, en haar truc om een goede gebakken vis te bereiden: “Het belangrijkste is de bloem en de olie”.

Het is niet zomaar gebakken vis, het is een verslavende lekkernij die een symbool is geworden van de Andalusische gastronomie.

Pescaíto frito, het bakken van verse vis of zeevruchten in hete olijfolie in meelbeslag, is een van de populairste gerechten in de bars en restaurants van Andalusië, samen met salmorejo en serranito.

Het wordt meestal gemaakt met kleine vis, zoals ansjovis, sardientjes of rode mul, en grote vis in porties zoals gemarineerde hondshaai, heek, kabeljauw, wijting of makreel. Ook met inktvis, garnalen en koningsgarnalen of inktvis in reepjes gesneden.

Het doel van dit recept is om elk stuk vis knapperig van buiten en sappig van binnen te maken, iets wat niet altijd zo makkelijk te bereiken is als je zou denken.

Een perfecte pescaíto frito

Jessica Herrera, visverkoper bij Pescadería FJ Hermosín, in de Triana Markt (Sevilla), heeft in een TikTok-video het geheim van een goede gebakken pescaíto gedeeld.

Volgens de expert is om te beginnen “het belangrijkste en meest fundamentele onderdeel van een goed gebakken vis de bloem en de olie”.

Daarom moeten we de best mogelijke olie en bloem gebruiken, zoals extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit en bijvoorbeeld kikkererwtenmeel, de traditionele bloem uit Malaga.

Het zogenaamde ‘frituurmeel’, een mengsel van gelijke delen gemalen tarwemeel en tarwegriesmeel , wordt ook vaak gebruikt.

Jessica waarschuwt ook dat de olie heel heet moet zijn (tussen 180 ºC en 190 ºC). “Als het te heet is, zal de bloem uiteindelijk verkruimelen en gepocheerd worden,” legt ze uit. “Maar de vis moet worden gebakken, echt goed gebakken,” zegt hij.

Pescadería FJ Hermosín is een familiebedrijf dat al 10 jaar actief is op de markt van Triana. Het is al vier generaties oud en houdt zich uitsluitend bezig met de verkoop van verse vis en zeevruchten uit Huelva.

Waar je goede gebakken vis kunt eten

Als je geen zin hebt om te koken, kun je altijd buitenshuis pescaíto frito (gebakken vis) eten. Een onfeilbare optie is Bodeguita El Adobo in Cádiz, aanbevolen door chef Juan Viu van restaurant Mare. De krokante murene is een van de meest begeerde gerechten.

Aan de andere kant, als je in Malaga bent, moet je zeker een bezoek brengen aan restaurant Taró, met een gebakken vis die is geprezen door Alberto Chicote zelf.

En tot slot, als je van plan bent om San Fernando (Cádiz) te bezoeken, stop dan bij La Cantina de Titi strandbar. Je kunt er niet alleen goede gebakken vis proberen vanaf 7 euro, maar je kunt er ook van genieten met uitzicht op zee en je voeten in het zand.

Deel je liefde