Het foodplatform ‘Taste Atlas’ heeft weer een beslissing genomen: waar vind je het beste eten ter wereld? Het antwoord is verrassend, want dit jaar staat niet Italië bovenaan, maar een ander land dat bekend staat om zijn olijven, sinaasappels en meze. Het online reismagazine TRAVELBOOK (ook eigendom van Axel Springer) toont de 20 beste culinaire hotspots.
De Griekse keuken staat met een gemiddelde score van 4,6 punten op de eerste plaats. Vooral de verse, natuurlijke producten worden geprezen. Helemaal bovenaan: Fystiki Aeginas – pistachenoten uit Aegina, geroosterd of naturel. Even hoog gewaardeerd: Kalamata-olijven, sinaasappels uit Kreta en Fava Santorinis, een puree van gedopte erwten die op vulkanische grond groeien.
Italië zakt naar de tweede plaats
Vorig jaar nog winnaar, nu “slechts” tweede: Italië behaalt 4,59 punten. De Pizza Napoletana met zijn typische, luchtige rand is daarbij een absolute must-eat. Ook de San Marzano- en Pachino-tomaten, Parmigiano Reggiano en de zoete Gianduja-chocolade worden zeer geprezen.
Mexico verrast op de derde plaats
Mexico haalde het podium en verwees Japan, dat in 2023 bijna bovenaan stond, naar de negende plaats. De Mexicaanse keuken scoorde onder andere met quesabirria (een mix van taco en quesadilla), garnalen in chipotle-saus en het vleesgerecht chilorio. Bijzonderheid: in de regio Chinantla groeit wilde vanille – uniek in de wereld, met een intens, aards-houtachtig aroma.
Duitsland haalt in
Vorig jaar nog op plaats 32, staat de Duitse keuken dit keer op plaats 23. Tot de populairste gerechten behoren kerstgans, runderborst en Franzbrötchen. Ook Düsseldorfer Mostert, een klassieke scherpe mosterd, wordt genoemd.
De top 20 volgens “Taste Atlas”
- Griekenland (4,60)
- Italië (4,59)
- Mexico (4,52)
- Spanje (4,50)
- Portugal (4,50)
- Turkije (4,50)
- Indonesië (4,48)
- Frankrijk (4,48)
- Japan (4,47)
- China (4,45)
- Polen (4,42)
- India (4,42)
- VS (4,42)
- Peru (4,40)
- Servië (4,40)
- Brazilië (4,39)
- Kroatië (4,36)
- Colombia (4,34)
- Vietnam (4,34)
- Hongarije (4,33)