Volgens nieuw onderzoek kan regelmatige consumptie van cékla hoge bloeddruk bij ouderen aanzienlijk verminderen.
Op lange termijn kan onbehandelde hoge bloeddruk leiden tot ernstige complicaties: het verhoogt onder andere het risico op een hartinfarct, een beroerte en hartfalen. Uit eerder onderzoek is al bekend dat regelmatige consumptie van nitraatrijke voedingsmiddelen kan helpen om de bloeddruk onder controle te houden. Uit de meest recente gegevens van onderzoekers van de Universiteit van Exeter blijkt dat het vooral voor ouderen aan te raden is om groenten zoals bieten vaak in hun dieet op te nemen.
Zo helpt rode biet bij bloeddrukproblemen
Zoals te lezen is in het persbericht van de universiteit, heeft ons lichaam nitraten hard nodig, die worden omgezet in stikstofmonoxide en bijdragen aan een gezonde werking van de bloedvaten en daarmee ook aan de regulering van de bloeddruk. Nitraten kunnen we vooral binnenkrijgen door regelmatig groenten te eten. Maar dat is nog niet alles! Een verstoring van het evenwicht tussen nuttige en schadelijke bacteriën in de mondholte kan namelijk de omzetting van nitraten in stikstofmonoxide belemmeren, met alle voordelen van dien. De resultaten van nieuw onderzoek wijzen er echter op dat bietensap kan helpen om de balans van het microbioom op oudere leeftijd te herstellen, waardoor de bloeddruk aanzienlijk daalt.
Voor hun onderzoek rekruteerden de onderzoekers 39 jonge volwassenen en 36 oudere (60+) vrijwilligers voor een experiment. Alle deelnemers dronken twee weken lang tweemaal daags nitraatrijke bietensap, gevolgd door een pauze van twee weken en vervolgens nog eens twee weken tweemaal daags nitraatvrije bietensap als placebo. Ondertussen namen de onderzoekers meerdere keren monsters van hen voor gensequencing, zodat ze konden volgen welke bacteriën en in welke verhouding deze in de mondholte van de proefpersonen aanwezig waren. Zo kwam aan het licht dat bietensap vooral bij ouderen de samenstelling van het mondmicrobioom in positieve zin kan beïnvloeden en dat de consumptie ervan in vergelijking met de placebo een aanzienlijk grotere bloeddrukdaling veroorzaakt.
“Het is bekend dat een nitraatrijk dieet tal van gezondheidsvoordelen heeft. Bij ouderen wordt echter met het ouder worden minder stikstofmonoxide geproduceerd, terwijl ze vatbaarder zijn voor hoge bloeddruk, wat in verband kan worden gebracht met ernstige cardiovasculaire complicaties”, aldus Anni Vanhatalo, professor aan de Universiteit van Exeter en eerste auteur van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Free Radical Biology and Medicine. Ze voegde eraan toe dat ouderen hun gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren door meer nitraatrijke groenten te eten. Het goede nieuws is dat er, zelfs als ze niet van bieten houden, nog tal van alternatieven zijn, zoals spinazie, rucola, venkel, selderij en boerenkool.