Miljoenen mensen over de hele wereld kunnen zich geen begin van de dag voorstellen zonder hun ochtendkoffie. Deze drank is echter niet alleen een bron van energie en een aangenaam ritueel, maar volgens de nieuwste wetenschappelijke studies kan het ook een belangrijke invloed hebben op onze gezondheid en zelfs op onze levensduur. Onderzoek toont aan dat de positieve effecten sterk verschillen naargelang de manier waarop we koffie drinken.
In een studie die in mei werd gepubliceerd in het tijdschrift The Journal of Nutrition, volgden experts meer dan 46.000 Amerikaanse volwassenen gedurende ongeveer tien jaar om na te gaan of er een verband bestaat tussen koffieconsumptie en het risico op overlijden.
Aan het begin van de studie vulden de deelnemers een voedingsvragenlijst in. Uit deze gegevens haalden de onderzoekers informatie over hun gemiddelde koffieconsumptie en in welke vorm ze koffie het vaakst drinken, of ze zoetstoffen, melk of andere producten met verzadigde vetten gebruiken. Tegelijkertijd hielden ze hun algehele gezondheidstoestand bij, inclusief gegevens over sterfte door kanker, hart- en vaatziekten of andere oorzaken.
Uit hun bevindingen bleek het volgende:
- De consumptie van één kopje zwarte koffie per dag ging gepaard met een ongeveer 16% lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook.
- Regelmatige consumptie van twee tot drie kopjes zwarte koffie per dag ging gepaard met een ongeveer 17% lager risico op overlijden door welke oorzaak dan ook.
- Bij consumenten van welke koffie dan ook werd een 29-33% lager risico op overlijden vastgesteld, met name in verband met hartziekten.
Hoe beïnvloeden room en suiker de gunstige effecten van koffie?
Koffie is rijk aan meer dan 100 verschillende moleculen en metabolieten. Bijzondere aandacht verdienen polyfenolen, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor veel positieve gezondheidseffecten. Polyfenolen werken als antioxidanten die ontstekingen helpen verminderen en vrije radicalen neutraliseren. Deze zouden anders de cellen in het lichaam kunnen beschadigen.
Door meer suiker of verzadigde vetten aan koffie toe te voegen, verwijder je de polyfenolen niet en hef je hun effecten ook niet op, maar over het algemeen worden deze voedingsmiddelen in verband gebracht met een slechtere cardiovasculaire gezondheid en een hogere sterfte.
Hoeveel suiker en verzadigde vetten zijn nog aanvaardbaar?
Volgens wetenschappers kan een laag gehalte aan suiker en verzadigde vetten worden beschouwd als minder dan 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in koffie. Dat komt neer op:
- 2,5 gram suiker, wat overeenkomt met ongeveer een derde tot de helft van een theelepel suiker, siroop of honing.
- 1 gram verzadigde vetten, wat overeenkomt met ongeveer de hoeveelheid in vijf eetlepels 2% melk of 1 eetlepel lichte room.
Hoe kunt u dan het beste van koffie genieten, zodat het goed is voor uw gezondheid?
Idealiter zonder suiker en melk of met een minimum aan deze ingrediënten. “Maar als u ’s ochtends graag een beetje room en suiker of een andere zoetstof aan uw koffie toevoegt, hoeft u zich daar niet al te veel zorgen over te maken”, legt Marilyn Cornelis uit.
Zwarte koffie is weliswaar gezonder, maar door een kleine hoeveelheid suiker en melk toe te voegen, verhoogt u het risico niet aanzienlijk. Volgens wetenschappers is matiging de sleutel bij het drinken van koffie. De gezondheidsvoordelen nemen meestal af na drie kopjes koffie per dag en een hogere inname kan zelfs schadelijk zijn.
Hoge doses cafeïne kunnen problemen veroorzaken, zoals angst, een onregelmatige hartslag en een verhoogde bloeddruk.